Новий космічний телескоп NASA Джеймс Вебб виправдовує ажіотаж. З часу появи перших фотографій у липні довгоочікувана орбітальна обсерваторія показала світові приголомшливі види далеких галактик, мерехтливих зіркових ясел, вмираючих зірок і колись прихованих чорних дір. Останнє офіційне фото не стало винятком.

У вівторок Європейське космічне агентство (один із партнерів NASA для місії Вебба) опублікувало зображення рідкісної кільцевої галактики, яка отримала назву Галактика Колесо Теліжки, зроблене Веббом. Знімок показав приголомшливі подробиці про центральну чорну діру небесного тіла та зірки, що народжуються всередині неї.

У той час як галактика, яка знаходиться приблизно в 500 мільйонах світлових років від нас у сузір’ї Скульптора, була помічена космічним телескопом Хаббла раніше, космічний пил закрив більшу частину її від телескопа видимого світла. Оскільки Вебб використовує зображення в інфрачервоному та ближньому інфрачервоному діапазонах, він може зазирнути повз усі уламки, щоб ближче розглянути галактику Колесо тележки.

Зображення показує, що галактика перебуває в перехідній фазі. Дослідники вважають, що колись вона нагадувала типову спіральну галактику, як наш Чумацький Шлях. Однак вона зазнала міжгалактичного зіткнення з меншою галактикою (не видно на фото), що призвело до її незвичайної та рідкісної форми, а також її внутрішніх і зовнішніх кілець, які хвилюються назовні від середини зіткнення.

У прес-релізі ESA заявило, що Вебб дає дослідникам можливість поглянути на поточний стан галактики Колесо Теліжки, що може дати вказівки на те, як вона може розвиватися в майбутньому. Тож очікуйте більше приголомшливих ідей — і фотографій — з могутнього космічного телескопа Джеймса Вебба в найближчі роки.