Місце для творчості та релаксу. Саме в такій атмосфері з 12 по 18 вересня у Черкасах відбулась артмайстерня «wArt». Захід пройшов у Черкаському обласному молодіжному центрі за ініціативи амбасадора Програми по відновленню порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час», магістранта Черкаського державного технологічного університету Андрія Тіщенка. Артмайстерня «wArt» стала фінальним заходом його однойменного мініпроєкту, мета якого – реабілітація та адаптація людей, які переживають війну, за допомогою артпрактик.

Для 13 учасників, закоханих у творчість,  тиждень мистецької майстерні став можливістю творити, взяти участь у різних видах арттерапії, провести час у колі однодумців, відпочити від буденності та відволіктись від переживань війни, в якій нині живе кожен українець,  і порефлексувати на цю ж тему, а також дослідити рідне місто і себе в ньому. В межах насиченої інтенсивної програми кожен зміг повправлятись у малюванні, складанні віршів, написанні хоку, створенні колажів, контактних імпровізацій та випробувати на собі ефект маскотерапії, казкотерапії та музикотерапії.  Наставниками для учасників стали відомі митці та громадські діячі: хореограф Андрій Коваленко, музикант Андрій Гомаз (гра на хендпані) та психологиня Оксана Мусик, а також київська колажистка Катерина Сита.

– Спочатку в мене не було особливих очікувань від артмайстерні, думала, помалюю і все,  – ділиться враженням учасниця заходу Лія. – Але вже після першого дня я зрозуміла, що це не просто малювання, але й пізнання і себе, і всіх навколо через творчість. Кожен день був особливим по-своєму і засів у серці  кожен по-різному. Вдалось відпочити як фізично, так і морально. Мені саме не вистачало спілкування з творчими особистостями, і я його отримала.

Ще один учасник артмайстерні, Максим зізнається: першого дня також ішов без особливих очікувань, але приємна дружня атмосфера одразу налаштувала на творчу хвилю.

– Особливо захопливими були дні маскотерапії й створення колажів. Я відкрив для себе ці види творчості й дійсно отримав задоволення від участі, – розповідає Максим.

Завершила програму мистецького тижня вечірка для всіх учасників артмайстерні.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. На Черкащині його реалізують ЧДТУ спільно з ГО «Центр соціальних комунікацій».