12 вересня Указом Президента України внесено зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України щодо служби військових капеланів.

Відповідно до Указу № 641/2022 глави держави зміни стосуються служби військових капеланів, зокрема кандидати на зайняття посад військових капеланів повинні відповідати вимогам статті 7 Закону України «Про Службу військового капеланства».

Згідно зі змінами, до військових звань осіб офіцерського складу юридичної, медичної та капеланської служб, які мають відповідну освіту та займають відповідну штатну посаду, додаються слова «юстиції», «медичної служби», «капеланської служби» у порядку, визначеному Міністерством оборони України”.

Водночас встановлюється, що «військовослужбовці, які займають посади військових капеланів, призначаються на посади і переміщуються по службі виключно в межах посад Служби військового капеланства». При цьому визначається, що «призначення на посади та звільнення з посад військових капеланів здійснюється за погодженням з начальником Служби військового капеланства».

Відтепер звільнення військових капеланів з військової служби здійснюється на підставах, передбачених частиною п’ятою статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Як зазначається в указі, «звільнення військових капеланів з військової служби у зв’язку з відкликанням мандата на право здійснення військової капеланської діяльності здійснюється за поданням начальника Служби військового капеланства у порядку, встановленому цим Положенням».

Згідно з внесеними змінами, витяги з наказів про звільнення військових капеланів з військової служби надсилаються до відповідних керівних центрів (управлінь) релігійних організацій, якими передавався мандат священнослужителю на право здійснення військової капеланської діяльності.

Також визначається, що особи, які проходили військову службу на посадах військових капеланів та звільнені з військової служби, у п’ятиденний строк після виключення зі списків особового складу військової частини зобов’язані прибути до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік за місцем проживання.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.