Особливості виплати субсидії жителям Черкащини та результати перерахунку пенсії з першого жовтня 2022 року обговорили сьогодні під час пресконференції в Головному управлінні Фонду на Черкащині.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Олександр Супряга повідомив, що 16 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1041 «Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

– Постановою передбачено, що з 1 жовтня виплачувати призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги буде Пенсійний фонд України. Із 1 грудня Фонд буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги. Ці зміни жодним чином не вплинуть на своєчасність виплати пенсії жителям регіону. Як і раніше, вони отримають пенсійні кошти вчасно, – акцентував Олександр Супряга.

Також журналістам розповіли про результати перерахунку пенсії з першого жовтня 2022 року у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати з 6 500 грн до 6 700 грн.

– Перераховано пенсію 79 966 особам, які перебувають на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області та пенсія яких підлягає перерахунку. Це стосується непрацюючих громадян, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Із 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів становитиме 2 680 грн, – зазначила заступник начальника Головного управління Тетяна Хилик.

Пенсійники поінформували також про інші виплати з першого жовтня:

– пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років, встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн;

– запроваджена додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старшим, пенсію яким призначено відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають страховий стаж чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати має бути не менше 3 000 грн;

– зросли мінімальні розміри пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни залежно від групи інвалідності та військового звання від 4 396 грн до 6 532,50 грн (Закон України від 15.02.2022 № 2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства»).

Перерахунки вже проведені автоматично, тож звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Пенсію у перерахованому розмірі жителі області отримають у жовтні.