У ході недавнього дослідження вчені дійшли висновку, що очі можуть вказати на очікувану тривалість життя. Зокрема, міжнародна група дослідників виявила зв’язок між біологічним віком сітківки та ризиком смерті.

Про це інформує видання British Journal of Ophthalmology, передає ChesnoNews.

Сітківка містить мільйони світлочутливих та інших нервових клітин, які отримують та відтворюють візуальну інформацію. Дослідження, в якому взяли участь майже 47 тис. осіб, показало, що люди, чия сітківка була «старшою» за їх фактичний вік, з більшою ймовірністю помруть протягом найближчого десятиліття.

Під час своєї роботи дослідники використали штучний інтелект, який розраховував вік сітківки людини на зображення очного дна. За словами фахівців, відкриття може мати великі наслідки для лікування нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера.

Вчені спостерігали за учасниками віком від 40 до 69 років у середньому протягом 11 років. У кожної людини було відскановано очне дно. Потім дослідники порівняли “біологічний вік” сітківки кожного добровольця з його хронологічним віком. У результаті у багатьох було виявлено різницю між цими показниками, причому при кожному її збільшенні на один рік ризик смерті від будь-якої причини підвищувався на 2–3%. Найбільша різниця була з підвищенням ризику на 49–67%.

Дослідження проводилося з урахуванням інших факторів, таких як високий кров’яний тиск, індекс маси тіла (ІМТ), навички, спосіб життя та етнічна приналежність. «Наші результати показали, що різниця у віці сітківки є незалежним предиктором підвищеного ризику смертності, особливо серцево-судинних/неракових захворювань. Підсумки вказують на те, що вік сітківки може бути клінічно значущим біомаркером старіння», – наголосили вчені.

Висновки фахівців ще раз доводять, що мережа дрібних судин у сітківці ока є надійним показником загального стану здоров’я системи кровообігу та мозку.