Незважаючи на те, що космічний телескоп Джеймса Вебба останнім часом має тенденцію викрадати заголовки на космічну тематику, космічний телескоп Хаббла все ще робить неймовірні фотографії Всесвіту, включно з цією галактичною парою, які настільки близькі одна до одної, що їх спотворює гравітація одна одної.

Фото, на якому зображено дві взаємодіючі галактики, відомі як Arp-Madore 608-333, нещодавно було зроблено камерою Advanced Camera for Surveys легендарного космічного телескопа та оприлюднено NASA та Європейським космічним агентством (ESA). На фотографії здається, що дві галактики пливуть поруч, і на відміну від інших фотографій, де перспектива відповідає за те, що два небесні об’єкти виглядають так, ніби вони знаходяться поруч один з одним, у цьому випадку вони насправді є.

ESA каже, що ці дві галактики настільки близькі одна до одної, що вони ледь помітно нагрівають одна одну через «взаємну гравітаційну взаємодію», яка руйнує та спотворює обидві галактики.

Фотографія є частиною того, що ESA описує як спробу створити архів «цікавих» цілей для більш детального вивчення в майбутньому за допомогою Хаббла, наземних телескопів і космічного телескопа Джеймса Вебба.

«Щоб створити цей архів, астрономи переглянули існуючі астрономічні каталоги в пошуках списку цілей, розкиданих по нічному небу. Вони сподівалися включити об’єкти, які вже визначені як цікаві, і які можна було б легко спостерігати Хабблу незалежно від того, в якому напрямку він спрямовував», – кажуть у космічному агентстві.