Тривалий час жовтень 2022 відзначався стабільністю, а це прохолодна погода з температурним фоном на 2-4º нижче норми, вдень не вище +15º та вночі -1..-5º та відсутність дощів. Здавалося погода поступово «котиться» у передзимʼя. Проте, у вихідні синоптична ситуація склалася по іншому. Атмосферні фронти із заходу зумовили на Черкащині дощі, переважно невеликі, лише у південно-західній частині області – помірні. Всього опадів випало від 4 до 13 мм дощу. При цьому, доступ холоду з півночі перекритий і тепле повітря Атлантики без перешкод транспортується у наш регіон. Тому, значно потеплішало, особливо вночі. Середньодобова температура 10-11º, що на 3-4º вище кліматичної норми та більше відповідає початку жовтня.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

У вівторок та середу погоду на Черкащині визначатимуть атмосферні фронти чергового циклону із заходу. Тому, знову чергова «порція» дощів. Більш інтенсивні дощі прогнозуємо ближче до вечора вівторка та вночі середи. При цьому, погода залишиться теплою.

Із четверга до керування приступить західний антициклон, тому дощі припиняться. Температурний фон суттєво не зміниться і перевищуватиме кліматичну норму на 4-6º.

Час міняти літні автошини на зимові ще не настав, адже щонайменше до кінця жовтня середньодобова температура в області прогнозується 10-11º тепла.

Аномальне тепло дозволить зекономити енергоносії для опалення приміщень, сприятиме завершенню збирання врожаю пізніх культур та продовжить період активної вегетації озимини.