25 жовтня відбудеться часткове сонячне затемнення. Це космічне явище можна спостерігати кожні 18 років і 11 днів. Цього разу затемнення можна буде спостерігати не тільки в Україні, а ще в 88 країнах. Тільки щоб подивитися на нього, потрібні спеціальні окуляри.

Сонячне затемнення Сароса — це таке явище, коли Місяць не повністю, але закриває собою Сонце. 2022 рік дійсно унікальний, оскільки в цьому році “часткове затемнення” вже було. Перше пройшло 30 квітня, тільки тоді воно відносилося до 119 Сароса, а 25 жовтня буде 124 Сароса.

Спостерігати це дивовижне явище можна буде в першій половині дня. Наприклад, в Західній Європі люди побачать, як місяць закриє собою Сонце на 15-30 градусів. В Україні затемнення буде ще більш вираженим, супутник Землі закриє собою зірку на 50-60 градусів. Ідеальний час для спостереження з 9 ранку до 12 дня.

Всього кілька годин триватиме період, коли Місяць прикриє собою зірку. Затемнення почнеться з маленької ділянки й поступово досягне свого піка. У масці це буде виглядати так, немов супутник відкусив шматочок Сонця, дуже незвично.

Офтальмологи попереджають: навіть, якщо протягом короткого терміну часу дивитися на Сонце неозброєним поглядом, це може серйозно травмувати сітківку. Око дуже чутливе до інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювання.

Не підійдуть для спостереження сонцезахисні окуляри, 3d-окуляри з кінотеатру, плівки зі старих дискет. Це можна зробити або через зварювальну маску, або зі спеціальними окулярами або лінзами, які йдуть до телескопів. Всі інші способи небезпечні.

Чи можуть погано почуватися метеозалежні люди в ці дні? Лікарі кажуть, що можуть. У дні затемнень в лікарню частіше звертаються зі скаргами на погіршення самопочуття. Тому в ці дні краще відмовитися від фізичних навантажень.