Шахраї постійно вигадують нові способи відбирання грошей українців. Однак деякі їх методи старі й відомі. Один з них — це банкомати «із сюрпризом».

Про це інформує Сектор комунікації поліції Черкаської області, передає ChesnoNews.

Шахраї часто розміщують на картоприймачі та клавіатурі банкомата пристрої, які допомагають їм викрасти гроші. Особливо спритні примудряються закріпити камеру, яка зніме процес набору ПІН-коду. Накладки на клавіатурі, що фіксують кнопки, які людина натискає при наборі коду. А пристрій в картоприймачі, дозволить банкомату видати гроші, але не дозволить їм пройти крізь отвір для виходу купюр.

Якщо банкомат не видав гроші, ні в якому разі не можна відходити від нього. Якщо виною пристрій шахраїв, то вони тільки цього й чекають. Варто уважно оглянути вікно видачі коштів. Часто зловмисники кріплять туди планку, яка заважає виходу грошей. Якщо людина піде, вони спокійно знімуть планку і заберуть гроші.

Ще однією причиною не йти, буде те, що потім майже неможливо довести факт шахрайства. В системі операція позначена, як успішна — банкомат видав гроші. Решта — особисті проблеми клієнта, а не банку. Тому варто залишатися на місці та повідомити банку про підозру на шахрайство.

Ось декілька порад, як визначити підозрілий банкомат:

  • банкомат не видав гроші, хоча був звук відліку готівки, а ви отримали СМС про списання грошей;
  • відсік для видачі грошей виглядає підозріло;
  • на клавіатурі накладки, або дивні сліди й відбитки;

Варто використовувати тільки знайомі банкомати, які розташовані в людних місцях. Там шахраям набагато складніше «зарядити» банкомат і залишитися при цьому непоміченими.

Правоохоронці розповідають про безпечний спосіб зняття грошей з пластикової картки.

У деяких банках існує зняття готівки в банкоматах без використання банківської картки. Дана послуга так і називається “Зняття без картки”. Суть даної послуги полягає в скануванні QR-коду та отримання готівки в банкоматах.

Як правильно користуватися таким способом:

Крок 1. Запускаєте додаток банку на смартфоні, якщо в ньому є така послуга.

Крок 2. Скануєте QR-код з екрана банкомата.

Крок 3. Вводите необхідну суму видачі готівки.

Крок 4. Отримуєте гроші.

Після отримання готівки, банкомат автоматично завершить операцію з користувачем банківської картки.

Крім того, аби убезпечити себе від шахраїв правоохоронці радять встановлювати ліміт зняття готівки (кеш-ліміт) — це обмеження для операцій зняття готівки в банкоматі або касі банку в межах власних коштів за картою, що встановлюється в цілях безпеки.

Шановні громадяни, будьте пильні! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером 102, або вирушайте до найближчого відділу поліції.