Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області звертає увагу пайовиків на те, що до 1 січня 2025 року вони мають зареєструвати право власності на земельні ділянки, щоб їх не втратити.

«Це стосується громадян, у яких немає документів, що посвідчують право власності на земельні паї, або ж земельна частка не була виділена в натурі (на місцевості), – зазначила в. о. начальника ГУ Держгеокадастру у Черкаській області  Оксана Сіроштан. – Земельні ділянки без належного оформлення набудуть статус безхазяйного майна і вважатимуться комунальною власністю територіальної громади, у межах якої вони розташовані. Тому всі землевласники, щоб не залишитися без своїх наділів, мають зареєструвати їх у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно».

Для реєстрації права власності, що здійснюється реєстраторами речових прав у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або нотаріусом, насамперед потрібно звернутися до землевпорядної організації, яка підготує необхідну документацію землеустрою, зокрема присвоїть кадастровий номер, та внесе відомості про земельну ділянку до Державного земельного кадастру (ДЗК), на підтвердження чого видається витяг із ДЗК.

Лише після внесення відомостей про земельну ділянку до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заявник стає власником цієї землі. Для підтвердження отримує витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме на земельну ділянку.

Довідково: У ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено, що в разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається в комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.