Наразі у обласному центрі щонайменше 50 місць, де із землі у магазинних  масштабах продаються м’ясо та риба.

Враження мозку, серця й печінки, реанімація, швидкий розвиток хвороби, болісна смерть – як Вам перспектива на свята? Проте, саме з цією загрозою стикається кожен покупець риби та курей, які просто із землі – із початком війни – масово почали продавати у Черкасах. Дірчасті пластикові кошики з м’ясом та рибою стоять просто на землі, тож найменша перспектива, чим загрожує така покупка – ви станете інкубатором для паразитів, знайомих нам зі страшних малюнків у підручниках біології.

Показати документи про якість і походження потенційно небезпечного товару продавці відмовляються, оскільки привезти рибу могли із надто забруднених водойм, часто – агрохімікатами чи радіоактивними елементами. Саме тому і продається така риба не на офіційних ринках:  контроль  безпеки вона б не пройшла. Продають її – не у халатах і не за прилавком – люди, які банально не мають можливості за цілий день помити руки після походу в «туалет» у найближчому дворі.

Як повідомив заступник начальника управління – начальник відділу інспектування Черкаської міської ради Сергій Молодик, лише за останній час було складено 60 протоколів по факту стихійної торгівлі. Дієвим методом боротьби зі стихійною торгівлею, на його думку, було б вилучення товару – як це і передбачає ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Проте, поліція цього не робить – як повідомив заступник начальника сектору дільничних офіцерів поліції Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області Дмитро Гордійчук, цьогоріч складено до 200 протоколів щодо стихійної торгівлі, а, щодо вилучення товару, то поліція  не має умов для його збереження– і, до того ж, суд може конфіскацію товару і не ухвалити. Після складання протоколу  матеріали направляються до суду для прийняття рішення. Суддею накладається стягнення у вигляді штрафу та сплата судового збору. Також, вирішується питання щодо товару, реалізація якого відбувалась правопорушником – вилучати його чи ні.

– Люди мають самі розуміти, що вони купують і на яку небезпеку наражаються. Хоча мають можливість купити ту ж саму продукцію, але безпечну, у магазинах поряд, – переконаний начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Юрій Квас. – У випадку рибних, молочних або м’ясних продуктів, загрозу перебільшити важко. Це сальмонельоз, трихінельоз, опісторхоз  (ураження печінки, жовчного міхура, підшлункової залози), бруцельоз (інфекція з  ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму), туберкульоз, сибірка. В усіх цих випадках людина наражається на величезну небезпеку.

– Як можна впливати на стихійну торгівлю? Телефонувати «102», – констатує речниця Головного управління Національної поліції Черкаської області Зоя Вовк.  – Торгівля з рук у невстановлених місцях, не оснащених засобами для торгівлі і спеціально не обладнаних – на вулицях, площах, скверах, дворах – усе це правопорушення, про яке потрібно повідомляти. На ваш виклик має прибути патрульна поліція, уповноважена скласти  протокол за статтею 160 КУАП а також повідомити  муніципальну інспекцію, що може скласти протокол зі свого боку.

Оксана Савіцька