Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко прокоментував актуальні питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб у 2023 році, зокрема питання щодо перевірок ВПО.

Про це інформує пресслужба Міністерства соціальної політики України, передає ChesnoNews.

Заступник Міністра звернув увагу на те, що перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у 2023 році будуть проводитись у виняткових випадках:

«Такі перевірки будуть сфокусовані на те, щоб перевірити дані, які надходять від правоохоронних органів, або від органів соціального захисту населення, або від органів місцевого самоврядування у разі, якщо будуть підстави вважати, що людина не проживає за місцем проживання, яке вона вказала при реєстрації ВПО», – наголосив Віталій Музиченко.

Також заступник Міністра нагадав, що виплати для ВПО автоматично продовжено з 1 січня 2023 року. Одержувачам соціальної допомоги не потрібно наново подавати заяви для продовження виплат, немає потреби відвідувати ЦНАПи чи інші органи, у тому числі соціального захисту. Їх продовжуватимуть автоматично на період дії воєнного стану.

Нагадаємо, на опалювальний період розміри компенсаційних виплат громадянам за тимчасове розміщення (перебування) у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб збільшено вдвічі. На сьогоднішній день такі виплати складають із розрахунку 30 грн за кожен людино-день.

Довідково: Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб (зі змінами) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333. Телефон «гарячої лінії» Уповноваженого з питань ВПО: (066) 813-62-39, «гарячої лінії» з кризового реагування: 15-48.