«Там п’ять живих цуценят – дев’ять, на жаль, замерзли.  Вона дуже голодна. В таку погоду вони просто загинуть… –  таке повідомлення у фейсбук-пабліку «Бездомний світ Золотоноша» розмістила місцева мешканка Наталя Ворощенко. Думаю, всі бачили цю вагітну собачку в місті біля м’ясного магазину. Вночі вона народила цуценят біля підвалу колишнього гуртожитку швейної фабрики… Тварина не агресивна, їжу з рук бере, дала прибрати мертвих цуценят…. Викинули собаку – та чому тоді всі дивуються такій кількості бездомних тварин?..»

Наряду з десятком співчутливих коментарів про жах ситуації, місцева мешканка Лера Тарасова висловила готовність забрати тварину і її крихітних цуценят. Жінка дуже любить тварин і мріє про свій притулок, наразі у неї уже мешкає дві собаки. Питання було лише  у доставці тварини додому до Валерії.

Про ситуацію дізнався заступник міського голови Золотоноші Олександр Флоренко. Разом із майстром дільниці міської служби з благоустрою ПП «Базис Плюс» Павлом Верчиком, собаку доставили до Валерії додому. Тепер Мея (за чутками людей, саме так звати  покинуту собаку) та її малята нарешті у безпеці. Морозну ніч біля підвалу вони навряд чи пережили б – одне із п’яти цуценят, на жаль, таки перемерзло і також померло. Валерія планує залишити собаку собі, а цуценятам – знайти гарний дім, і двох із них уже чекають нові господарі.

А із настанням весни у Золотоноші відновить свою роботу програма щодо бездомних тварин. Місцева влада знайшла можливість, поряд із вирішенням стандартних проблем кожної громади, запросити фахівців, що проведуть стерилізацію та вакцинацію проти сказу бездомних тварин. До слова, саме Золотоноша  стала одним із перших міст регіону, що затвердили програму, що вирішує питання бездомних тварин гуманними методами.

Оксана Савіцька