Податок на землю в Україні запровадили ще 2022 року, але перші платежі потрібно робити 2023-го. Податком будуть оподатковуватись земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межею населених пунктів, а також у їх межах, але розмір яких перевищує 0,5 гектара.

Про йдеться у Податковому кодексі, розповідає видання «На пенсії».

У 2023 році мінімальне податкове зобов’язання нараховуватиметься за 2022 рік. Податок на землю поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах.

Однак останнє стосується лише тих, у кого розмір ділянки становить 0,5 га і більше. Власники ж земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах від сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) звільняються.

Також податок не сплачуватимуть ті фізособи, які не отримають відповідного податкового повідомлення у визначені терміни від органу контролю.

МПЗ складається із низки складових:

  • власне, податку на землю;
  • податки з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці);
  • податки на доходи фізосіб;
  • військового збору із зарплат найманих працівників.

2023 року середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тис. грн за гектар. Проте 2024-го його розмір збільшиться до 1,4-1,5 тис. грн.