Пентагон нарешті опублікував «Щорічну доповідь про невідомі повітряні явища» за 2022 рік — оприлюднена у четвер Управлінням національної розвідки інформація розсекречена, але її опублікували із затримкою у кілька місяців, набагато пізніше, ніж планувалося.

Доповідь, підготовлена ​​в рамках вимог Закону про національну оборону, підготовлена ​​за участю низки американських спецслужб, включаючи відносно нещодавно створене Агентство з всеосяжного вивчення аномалій (AARO). Дані отримані з різних джерел починаючи з розвідувальних відомств, Федерального авіаційного управління, Національного управління океанічних та атмосферних досліджень, Міністерства енергетики, NASA та інших відомств, як цивільних, так і силових.

Загалом доповідь стосується 510 каталогізованих спостережень “невідомих повітряних явищ” – так тепер називаються в США невідомі літаючі об’єкти (НЛО). У документі зазначається, що більшість спостережень зроблено американськими ВМС і ВПС, які передавали дані офіційними каналами. Повідомляється, що подібні явища “продовжують становити небезпеку для безпеки польотів і в контексті можливого збору даних противниками”. При цьому в багатьох доповідях «бракує достатньо детальних відомостей для пізнання повітряних явищ з високим ступенем достовірності».

Із 510 зазначених випадків, за даними Національної розвідки, 366 зареєстровано вже після формування AARO у серпні 2022 року. З них 26 ідентифіковані як безпілотники, 163 виявилися надувними кулями або подібними структурами, а 6 — усілякими перешкодами на кшталт птахів або віднесених вітром пакетів.

Тим не менш, 171 об’єкт залишився «неохарактеризованим і некласифікованим», причому в деяких випадках НЛО демонстрували незвичайні льотні та інші характеристики та вимагають подальшого аналізу.

Хоча сенсаційних заяв про походження об’єктів у доповіді немає, документ свідчить про зростання уваги до теми забезпечення безпеки польотів, частково викликаного масовим поширенням безпілотників, деякі з яких можуть бути літальними апаратами недружніх США держав. За даними розвідки, непізнані явища продовжують реєструватися у зонах, польоти у яких обмежені. Щоправда, у тій же доповіді уточнюється, що в таких зонах може бути значно більше сенсорів, камер та інших засобів спостереження порівняно зі звичайним повітряним простором, тому інциденти там відзначаються частіше.

Також наголошується, що на спостереження можуть впливати погодні умови, освітлення та атмосферні ефекти. Передбачається, що доповіді складені на основі точних спогадів подій очевидцями та/або показань сенсорів, які в основному працюють коректно та збирають точні дані для початкових оцінок. Втім, допускається, що деякі, вказані у доповіді, випадки можуть бути результатом помилки оператора або збою обладнання.

Експерти вважають, що невідомим повітряним явищам, безумовно, варто приділяти більше уваги, тому необхідно уникнути «стигматизації» вивчення подібних явищ та інвестувати у дослідження на користь національної безпеки. Втім, у доповіді наголошується на тому, що досі не зареєстровано випадків зіткнень невідомих об’єктів з американськими літаками, як і випадків впливу НЛО на здоров’я спостерігачів.

Сам факт складання та публікації подібної доповіді свідчить, що в США ставляться до явищ такого роду дуже серйозно.