22 січня в Україні відзначають День Соборності. З цієї нагоди у Черкасах відбулися урочисті заходи, які пройшли під гаслом “Україна соборна. Разом до перемоги!”.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Спочатку слово надали доктору історичних наук Валентину Лазуренку. Він розповів про історичні віхи становлення української державності. Потім зі святом присутніх привітали представники обласної та міської влади.

Виступаючи перед учасниками заходу, голова Черкаської ОВА наголосив, що сьогодні Соборність для України – це деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом. «Сьогодні ми всі маємо об’єднати зусилля для звільнення наших територій, окупованих ворогом. Нам не потрібно чужого, але і свого ми не віддамо: ні своєї історії, ні сьогодення, ні майбутнього. Для кожного з нас слово «соборність» нині тотожне зі словом «єдність». Ми всі маємо відчути, що ми єдина нація, і коли ми єдині – ми непереможні. Ми обов’язково в єдності переможемо рашистську навалу. У нас немає іншого шляху, – зауважив Ігор Табурець та вручив державні і обласні нагороди військовим та цивільним, які наразі роблять усе для збереження незалежної і соборної України.

Із привітальним словом звернувся заступник голови Черкаської обласної ради Михайло Мушієк. «Ще здавна говорили мудрі люди, що наша сила – в єдності. І зараз, коли триває ця неоголошена війна, ми бачимо цю єдність. Те, як захищають наші воїни нашу рідну землю, і як всі українці допомагають армії – це і є єдність. І це дає нам віру в те, що перемога буде за нами», – зауважив Михайло Григорович та вручив Почесні грамоти представникам різних галузей за особливі заслуги.

Міський голова Анатолій Бондаренко під час виступу відзначив, що ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. «Сьогодні свято Дня Соборності набуває особливого, символічного значення. Адже нині підступний ворог, росія, знову прагне розірвати Україну на шматки, брехнею та цинізмом намагається виправдати свої імперіалістичні прагнення. Проте зараз це їм не вдасться. Адже українська армія незламна, прагнення українців до свободи і незалежності – тверді та непохитні, і на нашому боці – весь світ! Історія поразок – це історія розбрату, а історія перемог – це історія єдності. Сьогодні всі ми маємо об’єднатися. Нині тисячі українців з різних куточків нашої великої держави стали пліч-о-пліч єдиною стіною, як непохитна скеля, щоб захистити незалежність та суверенітет України. Впевнений – ми обов’язково вистоїмо, адже в єдності – наша сила! Україна – соборна, вільна і незалежна держава. І залишиться такою, доки українські серця б’ються в такт», – зазначив міський голова Анатолій Бондаренко.

Потому він вручив міські відзнаки військовослужбовцям однієї з частин. За вагомий внесок у обороноздатність держави, ініціативність, вірність традиціям та військовій присязі, високий професіоналізм, проявлений під час виконання завдань в зоні проведення бойових дій та проявлену активність у громадському житті міста Черкаси, а також із нагоди Дня Соборності України одинадцятеро військових нагороджені нагрудними знаками «За мужність і героїзм», ще п’ятеро – цінними подарунками міського голови.

Довідково: Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (далі – УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (далі – ЗУНР) Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення. 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991-го насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві сталася не менш вагома подія – об’єднання в одну державу Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Як наслідок, у XX столітті українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.