Грошова допомога для оздоровлення поранених учасників оборони України у зв’язку з військовою агресією рф проти України виплачуватиметься залежно від кількості поранень і стану здоров’я захисника чи захисниці України.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Які документи та куди необхідно подати для оформлення такої допомоги, пояснює заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава.

Комплексна програма соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м. Черкаси діє в нашому місті з 2022 року. Вона розрахована до 2024 року, далі її реалізація залежатиме від ситуації в державі.

«Враховуючи реалії сьогодення, виконавчий комітет вніс зміни до цієї програми, які передбачають, зокрема, надання грошової допомоги для оздоровлення поранених учасників оборони України не одноразово, як це було раніше, а залежно від кількості поранень і стану здоров’я захисника чи захисниці України, – коментує рішення виконкому заступниця міського голови Марина Гаркава. – Адже чимало тих, хто захищав Україну в зоні проведення АТО/ООС із 2014 року, нині знову боронять державу від російського агресора, отримують поранення чи контузії. Відповідно, знову потребують лікування та коштів на оздоровлення».

Згідно з діючим Порядком, розмір грошової допомоги для оздоровлення поранених учасників оборони України з бюджету міста становить 5 000 гривень.

Оформлення такої допомоги буде проводитись через департамент соціальної політики. До необхідного переліку документів належать:

  • заява на ім’я директора департаменту;
  • оригінал та копії документів, що посвідчують особу отримувача й підтверджують реєстрацію місця проживання;
  • оригінал і копії довідки про присвоєння реєстраційної номеру облікової картки платника податків;
  • оригінал та копії документів, виданих військовому лікувальними закладами, або інших документів, що підтверджують факт отримання поранення, (контузії, травми, каліцтва) під час участі в захисті нашої держави;
  • оригінал і копії встановленого зразка про безпосередню участь даної особи в бойових діях, операціях;
  • інші офіційні документи, видані державними органами, що містять достатньо доказів про безпосередню участь особи у виконанні завдання і в районах їхнього проведення;
  • реквізити банківського рахунку для перерахування коштів.

«З ініціативи черкаського міського голови Анатолія Бондаренка у Черкасах реалізація програм для соціальної підтримки захисників і захисниць України є пріоритетним напрямом роботи всієї команди, – говорить Марина Гаркава. – У нашому місті діють програми з підтримки як захисників, так і сімей загиблих та зниклих безвісти. Причому ми не чекаємо, поки людині офіційно присвоять статус, аби оформити пільгу. Нам достатньо довідки з військкомату, що людина зникла безвісти та свідчень сім’ї. Без бюрократичних зволікань ми намагаємося оформити документи, аби наші захисники та їхні родини у Черкасах отримували належні пільги й соціальні виплати».

Нагадаємо, що рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради Комплексна програма соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м. Черкаси на 2022-2024 роки передбачає наступні виплати:

Для тих, хто захищає Україну

• виплати пораненим (5000 грн);
• грошова допомога до Дня Незалежності (1000 грн);
• безоплатне відвідування басейну.

Для членів сімей загиблих Захисників і Захисниць

• щомісячна стипендія (4000 грн);
• щорічна грошова допомога на оздоровлення (5000 грн);
• пільги на житлово-комунальні послуги (25% додатково до 50% від держави).

Детальніше роз’яснення про виплати цієї та інших видів допомог жителі міста Черкаси можуть отримати за телефонами громадської приймальні департаменту соціальної політики: 095 200 16 45; 067 509 50 26; 093 296 54 58.