Вчені прогнозують появу на Землі “королівських припливів”, тобто дуже високих припливів, які можуть спричинити сильні хвилі, що призведуть до затоплення та ерозії прибережних районів. І це може статися вже 23-25 січня цього року. Така подія пов’язана з тим, що у Місяця буде особливе новомісяччя.

Про це пише Forbes, передає ChesnoNews.

Дуже високі припливи, які неофіційно називають “королівськими припливами”, можуть з’явитися вже 23-25 січня у зв’язку з тим, що фаза Місяця, відома як молодик, збіглася з наближенням супутника до нашої планети на найближчу відстань за останні майже 1000 років. У суботу, 21 січня, Місяць перебував на найближчій відстані до планети з 1030 року і наступного разу таке станеться лише у 2368 році.

Але в цей же день настане новомісяччя, тобто перша фаза Місяця, а якщо вона збігається зі знаходженням супутника Землі в перигеї, тобто в найближчій точці до нашої планети, то відбувається таке явище, яке має неофіційну назву “супермісяць”.

Як відомо, гравітаційний вплив Місяця є основною причиною появи припливів на Землі. Певні ділянки океанів, що на боці Землі, найближчої до Місяця, піднімаються, і це створює хвилі, що обрушуються на прибережні райони.

Двічі на місяць, коли настає повний місяць і новомісяччя, Земля, Сонце і Місяць вишиковуються практично в одну лінію в космосі. Гравітаційний вплив цих об’єктів об’єднується, і на Землі з’являються дуже високі припливи.

Але вчені кажуть, що під час так званого “супермісяця” (цей термін зовсім не люблять астрономи, тому його найчастіше використовують астрологи) відбувається набагато більший вплив Місяця та Сонця на земні припливи. Внаслідок цієї події можуть з’явитися гігантські хвилі, здатні затопити прибережні райони та призвести до ерозії берегів.

Важливо сказати, що “супермісячний” буває і під час повного місяця, але якщо в цьому випадку Місяць можна побачити в небі, то у випадку з “супермісячним” під час молодика наш супутник невидимий у небі.

Хоча новий місяць був 21 січня, так звані “королівські припливи” з’являться пізніше. Це пов’язано як із самими океанами, так і з відстанню між континентами та іншими особливостями планети. Також важливу роль у цьому відіграють вітри та шторми.