У стародавніх цивілізаціях було прийнято використовувати небо як орієнтир, тому астрономія і астрологія планети вважалися, що належать до однієї й тієї області людських знань.

Планети в астрономії та астрології

Планети мають значення у астрономії, а й у астрології, та його властивості пов’язані з особливими властивостями відповідного знака зодіаку. В астрології Сонце та Місяць також вважаються планетами. Інші планети: Юпітер, Марс, Меркурій, Нептун, Плутон, Сатурн, Уран і Венера мають особливі аспекти та унікальний вплив.

В даний час планети розглядають як небесні тіла, що мають усталену орбіту і, на відміну від зірок, не мають власного світла. З астрономічної точки зору Сонце і Місяць не вважаються планетами, а Плутон був знижений до звання «карликової планети» і виключений із Сонячної системи у 2006 році.

В астрології планети не диференціюються, а знаки зодіаку визначені з основних сузір’їв Сонячної системи. Астрологічні дослідження будуються на приписуванні символічних значень розташування цих небесних тіл, розумінні їх можливого впливу. Наприклад, наявність Марса у знаку Рака має для астролога символічне значення, а астронома Рак – це скупчення зірок.

До якої планети ви належите за знаком зодіаку

Лев – Сонце.

Рак – Місяць.

Близнюки та Діва – Меркурій.

Телець і Терези – Венера.

Овен – Марс.

Стрілець – Юпітер.

Козеріг – Сатурн.

Водолій – Уран.

Риби – Нептун.

Скорпіон – Плутон.

Сонце: Сонце є центром Сонячної системи та управителем знаку зодіаку Лев. В астрології воно символізує джерело тепла Всесвіту, а також силу та енергію. Небесне світило символізує лідерство, гордість та життєву міць, але є тут і елементи гніву та егоїзму. Сонце також керує найважливішими чоловічими фігурами у нашому житті.

Місяць: Місяць символізує ніч і керує Раком. В астрології Місяць є другим за значимістю небесним тілом після Сонця. Вона є вразливістю, сприйнятливістю, а також минулим, глибиною та інтенсивністю. Це стосується того, як ми впораємося зі своїми емоціями, і має прямий зв’язок із щоденними перепадами настрою. Місяць керує жіночими фігурами, що грають фундаментальну роль у нашому житті, особливо материнському.

Меркурій: Меркурій управляє Дівою та Близнюками та представляє спілкування, взаємодію та інтелект. Планета також означає винаходи та рух. Меркурій пов’язаний з нашими інтелектуальними здібностями та комунікативними процесами, а також впливає на стосунки з братами, сестрами, родичами та сусідами.

Венера: Венера керує Терезами та Тельцем і є планетою краси, любові та гармонії. Вона асоціюється з процвітанням, багатством та грошима. Знаки, що керуються Венерою, не можуть миритися з ворожим середовищем. Сфера впливу цієї зірки також охоплює індивідуальну чутливість та художнє чуття.

Марс: Марс керує Овном і символізує енергію, силу, імпульсивність, впевненість у собі, волю, сексуальність та амбіції. Але є й елементи гніву, ревнощів, егоїзму, роздратування, помсти, агресії. Марс впливає на все, що нами рухає, на наші найпримітивніші пориви та інстинкти.

Юпітер: Планета Юпітер управляє Стрільцем і означає розвиток, удачу та успіх. Це стосується успіху у всіх аспектах життя: робота, фінанси, любов, друзі та сім’я. Положення Юпітера в астрологічній карті визначає ту область життя, в якій ми можемо бути найбільш незалежними та вільними. Ця планета пов’язана з подорожами, удачею, впевненістю у собі.

Сатурн: Сатурн управляє Козерогом та символізує дисципліну, структурування, стабільність та мудрість. Але тут є й елементи невдачі, страху та песимізму.

Уран: Уран керує Водолієм і символізує зміни, індивідуальність та геніальність. Це планета революцій, оригінальних ідей та бунтарських починань. Планета просуває нові нетрадиційні винаходи та відкриття. Положення цієї зірки вказує на сфери життя, в яких нас найбільше турбують соціальні події.

Нептун: Нептун керує Рибами та символізує популярність, творчість, високі ідеали та успіх – переважно у світі мистецтва. Нептун пов’язаний із нашими мріями та ідеалами, але саме через це він також пов’язаний з ілюзіями та помилками. Інтуїція та духовність також є головними аспектами цієї планети.

Плутон: Плутон управляє Скорпіоном і представляє оновлення, особисту силу та самоконтроль. У тих, ким править ця планета, велика потреба в домінуванні над іншими і легко нажити собі ворогів. Плутон вважається планетою найглибших трансформацій, які ми переживаємо (на соціальному та особистому рівні). Вони можуть бути болючими, але мають показати потенційні можливості, які є у людини.