На порталі Дія можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває менше 15 хвилин, а скористатися послугою можуть громадяни України, старші 18 років та які мають електронний підпис.

Щоб подати заяву про шлюб у Дії, потрібно:

  1. Авторизуватися на порталі Дія та перейти у розділ «Сім’я».

  2. Обрати послугу «Заява про шлюб».

  3. Заповнити заяву. Тут можна обрати час та місце реєстрації шлюбу, церемонію у святковій залі та інші додаткові послуги.

  4. Сплатити адміністративний збір.

  5. Підписати заяву електронним підписом.

  6. Далі ваш партнер отримає посилання на заяву електронною поштою. Він має авторизуватися у кабінеті на порталі, перейти за посиланням з пошти та підписати заяву електронним підписом.

І все! Заяву про шлюб подано. Обраний ДРАЦС надішле вам результат розгляду заяви та деталі щодо церемонії на мейл. Вам залишається лише з’явитися у ДРАЦС у день одруження.

Раніше, щоб подати заяву про шлюб, майбутнім молодятам доводилося разом йти до ДРАЦС, вручну заповнювати паперові заяви, проходити перевірку в держреєстратора. Після цього сплатити держмито, а потім знов повертатися до держустанови та обговорювати деталі церемонії зі співробітником ДРАЦС.