Науковцям вдалось зафільмувати космічний вибух, який став найпотужнішим за усі, що коли-небудь фіксувались в історії астрономічних досліджень.

Про це пише The Guardian, передає ChesnoNews.

“Це почалося як непримітне мерехтіння у нічному небі. Але при ближчому вивченні виявилося, що астрономи зняли найбільший космічний вибух, який колись спостерігався. Передбачається, що він був викликаний гігантською хмарою газу, яку поглинула надмасивна чорна діра”, – зазначає видання.

Безпрецедентний космічний вибух відбувся на відстані вісім мільярдів світлових років. Спалах від нього вдесятеро перевищив будь-яких зафіксований до цього і триває вже три роки. Вперше його було помічено у 2020 році Установкою для виявлення транзієнтних об’єктів ім. Цвіккі (ZTF).

“За нашими оцінками, це вогненна куля, що у 100 разів перевищує розміри Сонячної системи. За три роки ця подія виділила приблизно в 100 разів більше енергії, ніж Сонце за 10 млрд років свого життя”, – розповів Філіп Уайзман, астроном із Саутгемптонського університету.

Фахівці дійшли висновку, що вибух, який отримав назву AT2021lwx, став наслідком входження величезної хмари газу (в тисячі разів більшу за наше Сонце) у жерло надмасивної чорної діри. Вони допускають, що ця хмара утворилась із запорошеного так званого “пончика”, який зазвичай оточує чорні діри.

Видання зазначає, що цей вибух не став найяскравішим явищем в космічній історії. Йому не вдалось перевершити показники торішнього гамма-сплеску GRB 221009A, тривалістю у декілька хвилин. На відміну від нього спалах AT2021lwx триває досі.