Такі поняття, як космос, космічний простір і глибокий космос часто вважаються синонімами. Але насправді між ними існують відмінності. Отже, у чому різниця між ними?

Про це пише Live Science, передає ChesnoNews.

Вперше термін космос стали використовувати для позначення всього простору, що знаходиться за межами Землі ще наприкінці 17 століття. Але масово його почали використовувати, як і поняття глибокий космос, лише на початку 20 століття.

За словами вчених, терміном космічний простір або ближній космос позначають весь простір, який знаходиться за межами нашої планети і знаходиться близько до навколоземної орбіти на висоті 160 км. Космосом можна вважати весь простір, що знаходиться в межах відстані до Місяця. А все, що знаходиться за орбітою Місяця і навіть за межами Сонячної системи, вважається глибоким космосом.

Але з іншого боку, для спрощення розуміння всього, що знаходиться і відбувається за межами нашої планети, часто використовують термін космос. Він є універсальним та поєднує в собі і ближній, і глибокий космос.

Звичайно ж, люди почали вивчати спочатку ближній космос тому, що людству довелося спочатку подолати земну гравітацію і відправити перші супутники, а потім і перші космічні ракети за межі Землі.

Наприкінці 50-х років минулого століття вчені створили невидиму лінію над поверхнею планети, яка проходить на висоті приблизно 100 км і називається лінією Кармана. Ця лінія якраз і відокремлює Землю від космосу. Тобто все, що вище за цю лінію, можна вважати космічним простором.

Але насправді на висоті 100 км помітити будь-які зміни неможливо. Технічно лінія показує, що на цій висоті літак може летіти з певною швидкістю через атмосферу Землі, яка дозволить вийти на навколоземну орбіту. Тобто у космос.

Вже понад 70 років люди відправляють за лінію Кармана як супутники, так і космічні ракети і, звичайно ж, у ближньому космосі розташована Міжнародна космічна станція, а також багато космічних телескопів.

Після того, як люди доставили перші апарати на Місяць, а потім висадилися на супутнику Землі, почалася нова ера в космічних дослідженнях. Вчені вирішили вивчати глибокий космос, тобто інші планети та їхні супутники у нашій Сонячній системі. На сьогодні у глибокий космос було запущено приблизно 200 різноманітних дослідницьких місій.

Найдальшим апаратом, який летить у глибокому космосі, є “Вояджер-1”, запущений ще наприкінці 70-х років минулого століття. Він давно покинув Сонячну систему і зараз летить на відстані більш ніж 22,5 млрд км від Землі.

Але насправді, незважаючи на те, що розташування цього космічного апарату можна вважати глибоким космосом, для цього існує інший термін — міжзоряний простір. Це ділянка космосу, розташована між різними зірковими системами.

Отже, ближнім космосом або просто космічним простором вважається ділянка, яка знаходиться в межах відстані від Землі до Місяця, тобто приблизно 480 тисяч км. А ось космічний телескоп Вебб, що літає на відстані 1,6 млн км від Землі, знаходиться вже в глибокому космосі.