Небагато жителів Землі знають, що в океанах нашої планети міститься дуже значна кількість золота. Раніше оцінки Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) припускали, що в морській воді міститься близько 20 мільйонів тонн золота.

Про це пише IFLScience, передає ChesnoNews.

Дослідники підрахували, що у кожних 100 мільйонах метричних тонн морської води в Атлантиці та північній частині Тихого океану міститься близько одного грама золота. А в інших частинах світу, наприклад Середземному морі, концентрація дорогоцінного металу в морській воді, ймовірно, буде ще більшою.

Зазначимо, що ціна на золото постійно змінюється, до того ж досить складно знайти конкретну вартість такої великої ваги, проте деякі розрахунки, зроблені в середині травня 2023 року, свідчать, що одна тонна золота може коштувати понад 57 мільйонів доларів.

Виходячи з цієї оцінки, вчені вважають, що золото, що зберігається в океанах Землі, може коштувати понад 1,14 квадрильйона доларів. Такі цифри не можуть не подавати надію, проте дослідники попереджають, дістати ці скарби буде не так просто.

Вчені зазначають, що вилучення золота з морської води є основною проблемою тому, що сьогодні не існує ефективного способу видобутку цього дорогоцінного металу з океану. Втім, це зовсім не означає, що не варто намагатися.

Наприклад, у дослідженні 1941 року вчені описали “електрохімічний метод” отримання золота з морської води. Але основна проблема полягала у тому, що вартість цього процесу в 5 разів перевищувала вартість видобутого золота.

У дослідженні 2018 року вчені запропонували новий метод, використавши матеріал, який діяв як “губка” для швидкого вилучення слідових кількостей золота з морської води, а також прісної води та навіть стічних вод.

Тоді вчені зазначали, що всього за дві хвилини матеріал зміг поглинути 934 міліграми золота. Проте масштабування цього процесу, на жаль, не принесло б зиску. Зараз вчені продовжують це дослідження, але матеріал розглядається лише як спосіб відновлення слідових кількостей золота, втрачених під час виробництва.

Крім того, вчені побоюються, що видобуток золота з морської води потенційно може також вплинути на біорізноманіття та морські екосистеми. Поки що складно припустити, як міг би виглядати масштабний видобуток золота з океанів, проте навряд чи це сподобається морському середовищу.