Президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності. Він набуде чинності від 1 січня 2020 року.

Вже із підписом президента закон повернувся до Верховної Ради, про це мовиться на її офіційному сайті.

Народні обранці більшістю голосів підтримали зняття депутатської недоторканності у другому читанні та в цілому. За зняття недоторканності віддали свій голос 373 депутати, проти – 0, 28 депутатів участь у голосуванні не брали, утримались від голосування – 3.

Як депутати голосували за зняття депутатської недоторканності по фракціях:

“Слуга народу” – 252;
“Опозиційна платформа – за життя” – 0;
ВО “Батьківщина” – 23;
“Європейська Солідарність” – 24;
“Голос” – 19;
Група “За майбутнє” – 22;
Позафракційні – 33

З нагоди голосування за скасування недоторканності до Ради прийшов президент Володимир Зеленський. “В Україні вже давно існує двигун політичного життя: депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім забувають про це. А далі – знову по колу. Проте цьому механізму пора відправитися на звалище історії”, – заявив гарант перед історичним голосуванням нардепів.

Він наголосив: згідно з новими конституційними змінами, депутати не нестимуть відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які публічні виступи. Йдеться лише про кримінальну відповідальність нардепів.

Закон про зняття недоторканності з депутатів набере чинності з 1 січня 2020 року.

Скористатися правом монобільшості у випадку скасування недоторканності нардепи від “Слуги народу” не могли. Їх кількість у парламенті становить 254 мандати, проте законопроєкт мав отримати конституційну більшість у щонайменше 300 голосів у другому читанні.

До речі, у першому читанні за законопроєкт проголосували 363 депутати. Воно відбулося у перший день роботи нового парламенту 9 скликання – 29 серпня.  Тоді за скасування імунітету проголосували майже усі депутатські фракції, група “За майбутнє” та усі позафракційні депутати.