Прем’єра української саги «Запорожець за Дунаєм» відбудеться в Черкаському театрі Шевченка 6 та 7 квітня о 17:00. Постановка здійснена за мотивами одноіменної опери Семена Гулака-Артемовського.

Це нове осмислення відомої бувальщини про повернення додому козаків із задунайських володінь Османської імперії. Як відомо, там вони опинилися після знищення царицею Катериною ІІ Запорізької Січі.

Історичні джерела зазначають, що ініціатором нетужливого прощання із чужиною став отаман Йосип Гладкий: уродженець села Мельники,що на Золотоніщині. Відтак сценічне дійство аж двічі пов’язане із Черкащиною: як за постаттю автора опери, так і за прототипом головного героя.

Режисер-постановник і сценограф нової роботи, заслужений артист України Андрій Маслаков, вирішив не відтворювати укотре дійство цілковито. Його «Запорожець за Дунаєм» – це українська сага за мотивами опери класика. Тож глядачі стануть свідками нових сюжетних ліній та несподіваних перевтілень героїв, а вистава захопить оригінальністю в усіх своїх складниках. У ній незвичні декорації, несподівані мізансцени й навіть герої не завжди вбрані у «козацьке». Її герої постануть інакшими, аніж зазвичай.