У суботу, 4 травня, набуває чинності закон, який передбачає скасування поняття “обмежено придатний”. Громадяни з таким старим статусом мають повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) до 4 лютого 2025 року, тобто протягом 9 місяців.

Йдеться про Закон № 3621-ІХ від 21.03.2024 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист”.

За новим законом, військовозобов’язаних в Україні ділитимуть на такі категорії:

  • Непридатний;
  • Придатний повністю;
  • Придатний до військової служби у військових навчальних закладах, ТЦК, частинах забезпечення, установах, організаціях, проте не в штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділів спецпризначенців тощо;
  • Придатний за окремими спеціалізаціями;
  • Придатний для виконання специфічних завдань.

Крім того, згідно змін до законодавства України, висновок ВЛК буде діяти один рік, далі потрібно буде знову проходити медогляд.

Як зазначив представник Генштабу ЗСУ полковник Юрій Глущенко в етері Radio NV, протягом року у громадянина може змінитися стан здоров’я, тому під час повторного огляду через рік ВЛК підтвердить придатність до служби чи навпаки – змінить статус. Водночас тих, хто оновлюватиме ці дані через електронний кабінет, запрошуватимуть на медогляд повісткою.

За словами Глущенка, після набуття чинності закону про мобілізацію до ТЦК, які працюють цілодобово, мають прийти всі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років, щоб стати на військовий облік за місцем фактичного проживання. Водночас представник Генштабу ЗСУ просить військовозобов’язаних не приходити у годину пік, щоб не створювати велике скупчення людей.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року – повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.