Фізична особа-підприємець (ФОП) — це одна з основних форм організації бізнесу в Україні, яка вважається однією з найбільш простих. Для того, щоб стати ФОПом навіть не потрібно мати стартового капіталу чи спеціальних установчих документів. Більше інформації на тему доступно за посиланням https://youcontrol.com.ua/topics/fizychna-osoba-pidpryiemets/.

Хто може зареєструвати ФОП в Україні?

Цивільний кодекс України чітко стверджує, що кожна фізична особа може стати підприємцем, але лише після проходження державної реєстрації відповідно до чинного законодавства. Після такої реєстрації фізична особа офіційно отримує статус ФОП. Оподаткування для ФОП також спрощене. Це значно полегшує бухгалтерський облік, що стає додатковою перевагою у виборі ФОП для малих бізнесів.

Але якщо є намір зареєструватися як фізична особа-підприємець, важливо врахувати обмеження згідно з Указом Президента №727/98 “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”. Ця система може не застосовуватися до всіх видів діяльності та накладає певні обмеження на обсяг доходу та кількість працівників, яких можна мати.

Фізичні особи підприємці та їх особливості роботи

Фізична особа-підприємець несе певні обов’язки, за які відповідає. Зазвичай вони пов’язані з власністю та самою підприємницькою діяльністю. Наприклад, обов’язки ФОП, який перебуває в шлюбі за законом, стосуються їхніх часток у спільній подружній власності.

Проте не завжди кожен ФОП дотримується вимог, передбачених законом. Тому при співпраці з ними важливо дотримуватися тих самих заходів безпеки, що й при контактах з іншими партнерами. Корисно перед взаємодією перевірити ФОП через реєстри або ще простіше й ефективніше скористатися системою YouControl.

Як зробити перевірку ФОП за допомогою YouControl?

«Фізичні особи» — є одним з важливих інструментів аналітичної системи YouControl. З його допомогою можна легко й швидко перевірити дані про фізичну особу в різних реєстрах та базах даних.

Наприклад, за допомогою YouControl можна виявити осіб, які ухиляються від владних органів, мають боргові зобов’язання перед банками, несплачені штрафи, чиновників, яких піддавали люстрації, або тих, хто не виконує свої аліментні зобов’язання вчасно.

Ці відомості корисні для різних категорій людей:

  • керівників компаній;

  • бухгалтерів;

  • юристів;

  • відділів кадрів;

  • агентів нерухомості;

  • працівників фінансових установ та інших.

Якщо шукаєте партнера для співпраці або плануєте значне інвестування, перевірка фізичної особи-підприємця буде важливою складовою. Адже це дієвий спосіб переконатися в надійності потенційного партнера чи контрагента.