У зв’язку з цим, окремими політичними силами 16 серпня ініційовано акцію на Соборній площі Черкас, яка проходила з 9 ранку.

Про це розповів кореспондент видання Прочерк, передає ЧЕСНО.

Хтось був з партійними прапорами, хтось без. Виступити міг кожен охочий.

Як зазначив очільник черкаського осередку Демсокири Андрій Черевань, саме сьогодні мали розглядати законопроект одіозного Бужанського, але перенесли.

IMG_20200716_091640«Бужанський хотів скасувати норми, там де сказано, що 80% навчання в школах, університетах має проводитися виключно державною мовою. Він хотів залишити мову викладання на розсуд навчального закладу. Це те, що ми переживали в 90-х, коли в Черкасах було багато російськомовних шкіл, в україномовних школах були російські класи. Перед виборами такі як Бужанський і Шарій все що можуть, це апелювати до питання, яке насправді втратило всю свою актуальність. Ми побачили наскільки актуальне питання мови для нас в 2014 році, коли україномовний і російськомовний українець брали зброю. І виходили на захист України від Росії. Ми хочемо, щоб наші діти вчилися в українських школах, спілкувалися українською, бо інакше ці Бужанські і Шарії, регіонали, комуністи і далі розколюватимуть нашу державу. Але ми знаємо, яка мова у нас державна і це прописано в нашій Конституції! Але вони й далі розхитуватимуть ситуацію, бо для них це просто вибори, а для нас це питання існування нашої держави!» – сказав Андрій Черевань.

IMG_20200716_092335

«Якщо хто забув, то в нас шість років війни з Росією. Але Зеленський, схоже, хоче ще одну війну – громадянську. Таке враження, що Зеленський основною метою собі поставив розв’язати громадянську війну. Я виріс в російськомовній родині, навчався в російськомовній школі. І ніколи не було проблем. Як не було проблем з мовою у побратимів, які, наприклад, з Білорусі приїхали в Україну воювати проти путінського режиму. Та комусь треба, щоб це мовне питання стало темою зіткнення між ватою і свідомим українським населенням. На жаль, немає тут Романа Миколайовича (Боднар – голова ОДА – ред.), щоб пояснити йому, що в нас тут їхні броунівські рухи не пройдуть, у нас тут Черкащина, вільний холодноярський край. І в нас тут кацапні не буде. Те, що вони хочуть зробити – це маркер – для розв’язання громадянської війни. Та цього не буде!» – сказав очільник обласного осередку Нацкорпусу Дмитро Кухарчук.

Він зазначив, що телефонував голові Ода, щоб висловити позицію, але той, на жаль, навіть не взяв слухавку.

Олександр Рибалка, активіст Демсокири зауважив, що на акції не було помітно ні вчителів української мови, ні представників інституту філології, що діє в рамках Черкаського національного університету. Водночас зараз літо і освітяни не зайняті, тож могли б також долучитися до акції.

109718975_1969901019809579_6851495993640265127_oБужанський в косовороткє поїхав на Київ з усіма відвертими побажаннями до свого двійника.