Триває протистояння Азорського антициклону, один з центрів якого наразі над Францією, та потужного циклону «ZACHARIAS», в улоговині якого над Чорним морем, набираючи сили, енергії та вологи, «закручується» південний циклон.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Найближчу добу цей невеликий, але дуже активний вихор через Запоріжжя та Сумщину прориватиметься далі вглиб континенту на ерефію. У зоні фронтального розділу очікуються зливи та грози більш інтенсивні у північно-східній частині України, де може випасти понад 40 мм вологи за добу. Щодо Черкащини, то лише у суботу атмосферні фронти можуть зачепити Золотоніщину та Канівщину, тому можливі короткочасні дощі.

А вже із неділі, 13 серпня, до керування погодою приступить Азорський антициклон, який забезпечить тиждень переважно сонячної сухої та теплої погоди. Температура вночі 12-17°, вдень 23-28°.

14 серпня – «Перший Спас» або «Маковія», який за народним календарем знаменує перші проводи літа і зустріч осені. Після цього дня починають відлітати на південь перші птахи. З першого Спасу вже можна відчути холодні роси. І дійсно, за кліматичними даними, на Черкащині із середини серпня починається зниження температурного фону.

Але в цьому році погода розвивається за іншим сценарієм. Сухе повітря на фоні підвищеного тиску та сонячної погоди добре прогріватиметься. Тому, незважаючи на слабкий вітер північної чверті, робочий тиждень завершиться спокійною погодою з температурою вночі 15-20º, вдень навіть до 35º.