Дослідники із США заявили, що життя на інших планетах може зароджуватися з відмінних від Землі органічних сполук. Зокрема вчені вважають, що кремній може бути основою біології на інших планетах.

На Землі життя ґрунтується на таких органічних сполуках, як вуглець, водень, фосфор, сірка. Ключовим для життя на Землі є такий вид хімічної взаємодії як каталіз. Автокаталітичні реакції є самопідтримуючими, коли утворюються молекули, що забезпечують повторення однієї і тієї ж хімічної реакції з накопиченням продукту синтезу. Автокаталіз можна порівняти з популяцією кроликів, що зростає, наводять приклад вчені.

“Одна з основних причин, через яку дослідники походження життя цікавляться автокаталізом, полягає в тому, що розмноження – ключова особливість життя – є прикладом автокаталізу”, – сказав один із авторів дослідження Бетюль Качар.

У новому дослідженні автори намагалися знайти подібні хімічні реакції поза органічними сполуками. Вчені дійшли висновку, що автокаталіз може сприяти абіогенезу – виникненню життя з неживості. За основу дослідження вчені взяли цикли співпропорціонування, щоб генерувати кілька копій молекули, що призведуть до автокаталізу.

Вченим вдалося виявити 270 циклів автокаталітичних реакцій, у складі яких не було органічних сполук.

Вчені прийшли до висновку, що середовище для розмноження на інших планетах може відрізнятись від того, як це відбувається на Землі.