Виробництво безпілотних літальних апаратів (БПЛА) моделей Bayraktar TB-3 і Kızılelma дозволить Туреччині значно розширити свій вплив у Середземномор’ї за рахунок збільшення їхнього радіусу дії.

Про це заявив в інтерв’ю Bloomberg глава компанії-розробника Baykar Сельджук Байрактар.

За його словами, Baykar незабаром розпочне масове виробництво БПЛА як мінімум однієї з двох згаданих моделей. Компанія «прагне розширити свою частку на ринках від Африки до Європи та Азії» за допомогою свого модельного ряду бойових дронів.

Як вважає турецький розробник, нові моделі безпілотників «зроблять революцію у військовому впливі Туреччини від Чорного моря та Кавказу до східної частини Середземномор’я та берегів Північної Африки». Він вважає, що після постановки на озброєння ці дрони «дозволять Анкарі вести спостереження та завдавати ударів на (різних) континентах завдяки збільшенню часу їхнього польоту та радіусу дії».

Ударний безпілотний літальний апарат Bayraktar Kızılelma та новий палубний БПЛА Bayraktar TB-3 були публічно представлені компанією у 2022 та 2023 роках відповідно. Передбачається, що БПЛА таких типів буде розгорнуто на універсальному десантному кораблі TCG Anadolu, який нещодавно увійшов до складу ВМС Туреччини.