Група астрофізиків зі США та Канади оцінила, з якою швидкістю обертається чорна діра Стрілець А* у центрі нашої галактики Чумацький Шлях.

Дослідження опубліковано в науковому журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS), передає ChesnoNews.

За допомогою рентгенівського телескопа Chandra вчені вивчили радіохвилі та інше випромінювання, що виходить із потоків навколишньої Стрілець А* матерії.

Для визначення швидкості обертання чорних дірок використовується спеціальна система, в якій основний показник варіюється в діапазоні від 0 до 1. Згідно з нею, 1 — максимальна швидкість обертання конкретного об’єкта, що становить значну частину швидкості світла. Те, як швидко чорна діра може обертатися, залежить від її розмірів і кількості матеріалу, що поглинається нею.

Розрахунки астрофізиків показали, що Стрілець А* крутиться зі швидкістю від 0,84 до 0,96, наближаючись до межі своїх можливостей.

Вчені припускають, що на швидкість обертання чорної діри також може впливати її акреційний диск — гаряче кільце з речовини, що притягнена потужною гравітацією космічного об’єкта. Це припущення пояснює, яким чином Стрільцю А* вдалося розігнатися до швидкості, порівнянної зі швидкістю обертання чорної діри в центрі галактики M87, яка більш ніж у тисячу разів масивніша за Стрілець А*.

За словами вчених, відкриття, що Стрілець А* обертається з максимально можливою швидкістю, має наслідки для розуміння, як формуються чорні діри.