Спостереження «Джеймса Вебба» підтвердили відкриття галактики другої найдавнішої галактики з відомих. UNCOVER-z13 існувала вже через 330 мільйонів років після Великого вибуху. За допомогою спектрографа NIRSpec телескоп уточнив відстань до галактики, а також допоміг оцінити її розмір і зоряну масу.

Про це повідомляє Пенсильванський університет, передає ChesnoNews.

Світло від галактики, яку спостерігав «Джеймса Вебба», йшло до телескопа 13,3 мільярда років. Спектроскопічні спостереження в середньому інфрачервоному діапазоні виявили, що ефективний радіус UNCOVER-z13, тобто радіус тієї її частини, яка випромінює половину всього її світла, складає тисячу світлових років. Масу ж усіх зір у UNCOVER-z13 оцінили в 100 мільйонів мас Сонця, але при цьому вміст металів — важчих за гелій елементів — у галактиці низький. Як зазначають астрономи, структура і металічність галактики свідчать про її молодість, а також підтверджують загальні уявлення про формування галактик у ранньому Всесвіті. Вчені сподіваються, що систематичні дослідження ранніх галактик, які може виявляти «Джеймс Вебб», допоможуть розкрити механізми появи перших зір і галактик.

Найдавнішою галактикою, яку виявив і підтвердив «Джеймс Вебб», є галактика, що існувала вже через 325 мільйонів років після Великого вибуху.