Росія створила мережу акаунтів у соціальній мережі TikTok для просування пропаганди про війну проти України.

Про це розповідає BBC, передає ChesnoNews.

Зазначається, що відеоролики регулярно збирають мільйони переглядів і мають очевидну мету з підриву підтримки України з боку Заходу.

Користувачі в низці європейських країн зазнали неправдивих тверджень про те, що високопоставлені українські чиновники та їхні родичі купили розкішні автомобілі або вілли за кордоном після російського вторгнення в лютому 2022 року.

BBC пише, що з липня поточного року виданню вдалося виявити близько 800 фейкових акаунтів. TikTok же відповів, що розслідує цей факт і видалив понад 12 000 фейкових акаунтів, створених у Росії. Фейкові акаунти видають себе за реальних користувачів із Німеччини, Франції, Польщі, Ізраїлю та України.

“Використовуючи комбінацію пошуку за хештегом і власні рекомендації TikTok, BBC Verify змогла відстежити сотні подібних відеороликів, націлених на десятки українських чиновників”, – пише видання.

В акаунтах, у яких вони були розміщені, використовувалися вкрадені фотографії профілів, зокрема фотографій таких знаменитостей, як Скарлетт Йоганссон, Емма Вотсон і Колін Фаррелл.

Під час розслідування BBC виявило докази, що вказують на російське походження мережі. Сюди увійшли лінгвістичні помилки, типові для російськомовних, зокрема деякі російські фрази, які не використовуються в інших мовах.

Крім того, багато відеороликів містили посилання на сайт, який раніше був позначений компанією Meta як частина пов’язаної з Росією мережі, що видавала себе за справжні західні новинні сайти.