При утепленні житла кожен домовласник хоче бути впевненим у тому, що він використовує найефективніший матеріал. Адже від цього безпосередньо залежить, наскільки будуть комфортними умови для проживання. Застосування ізоляційних матеріалів зі скловолокна є достойним рішенням.

Що таке утеплювач скловата

Сировинними компонентами для виробництва скловати є пісок, кальцинована сода, бій скла та вапняк. Суміш розплавляють під впливом надзвичайно високих температур. З отриманої рідини формують тонкі волокна. Ці волокна з’єднують між собою зв’язуючим, формуючи свого роду повітряну ковдру. Далі полотну надають форму і розрізають на певного розміру мати. Саме завдяки повітряному простору, що заповнює волокнисту структуру матеріалу, створюється бар’єр, що запобігає витоку тепла.

Переваги та недоліки скловати

Скловата для утеплення високо цінується за її численні переваги.

Низький коефіцієнт теплопровідності – коефіцієнт теплопровідності характеризує здатність проводити тепло. Чим він нижчий, тим менші теплові втрати забезпечує матеріал. У скловолоконного утеплювача цей коефіцієнт становить лише 0,044 Вт/(м*К).

  1. Екологічність – скловата виготовляється з природної сировини, тому не може бути джерелом токсичних виділень.
  2. Легкість матеріалу – густина матеріалу не перевищує 130 кг/куб.м, що говорить про її надзвичайну легкість.
  3. Висока паропроникність – не є перешкодою для природного вологообміну, тим самим сприяє підтримці здорового мікроклімату в приміщенні.
  4. Звукоізоляційні властивості – повітряні кишені між волокнами, крім теплоізоляції, також допомагають гасити звукові коливання, тим самим знижуючи сторонній шум.
  5. Термостійкість – температура плавлення даного утеплювача становить близько 450⁰С. Тому він належить до класу негорючих матеріалів.

Крім основних переваг, також слід додати, що скловата абсолютно не приваблива для гризунів та інших шкідників, стійка до утворення плісняви та грибка.

Недоліків у матеріалу значно менше. Скловолоконний утеплювач легко поглинає вологу, одночасно втрачаючи свої ізоляційні якості. Адже, як відомо, волога сприяє виникненню містка холоду. Тому у процесі монтажу рекомендується використовувати гідроізоляцію. Другим недоліком є втрата початкового обсягу і, як наслідок, утворення щілин між плитами.

Яку скловату краще обрати

При виборі скловолоконної теплоізоляції варто звертати увагу на коефіцієнт теплопровідності та авторитетність виробника. Не варто довіряти маловідомим торговим маркам, щоб заощадити на вартості продукту. Купуйте будівельні матеріали у надійних постачальників, таких як інтернет-магазин shop.balance-group.com.ua/ua/.

Де застосовують

Скловата зарекомендувала себе як універсальний ізоляційний матеріал. Він ефективно застосовується для утеплення та звукоізоляції:

  • стін, підлог, міжкімнатних та міжповерхових перекриттів;
  • скатних покрівель;
  • димарів, комунікаційних труб, теплотрас;
  • горищних приміщень;
  • вентильованих фасадів.

Особливості роботи

Особливу увагу потрібно приділити здібності скловати до пошкодження волокон і появи мінерального пилу в процесі укладання. Дрібні частки здатні осідати на шкірі та слизових оболонках органів, викликаючи свербіж та подразнення. Також вони небезпечні для легень. Тому важливо використовувати засоби індивідуального захисту.

Додатково варто зазначити, що монтаж утеплювача бажано здійснювати в сухих приміщеннях, щоб запобігти накопиченню вологи матеріалом та втраті теплоізоляційних здібностей. З тих же міркувань рекомендується використовувати гідроізоляційну плівку.