Коли в неврологічному відділенні Третьої міської лікарні Черкас зафіксували першого хворого? Які засоби захисту використовували медики? Чому не вдалося уникнути масового зараження? Як працює відділення нині?

Про це виданню 18000 розповіла завідувачка одного з найпотужніших неврологічних відділень області – Наталія Яковлева, передає ЧЕСНО.

Нині тут інфіковані семеро медсестер, дев’ять молодших медсестер. На лікарняному троє лікарів в очікуванні результату та один – з підтвердженим діагнозом.

– «Мийтеся і продовжуйте працювати», – казала нам адміністрація. А може треба було закрити відділення, припинити приймати нових хворих, перевірити пацієнтів та персонал, виписати здорових, розподілити хворих, обробити відділення, провести контроль і тоді не було б того, що ми зараз маємо? Ще тоді, 9 квітня, – говорить завідувачка неврологічного відділення Третьої міської лікарні Наталія Яковлева.

Саме тут масово захворіли на коронавірус пацієнти та медичний персонал. До моменту виписки останнього пацієнта з позитивним результатом їх було аж 10. Станом на сьогодні також 23 працівники відділення – на лікарняному, в 17 з них – підтвердили коронавірусну інфекцію.

Хронологія спалаху

Ще 6 квітня у відділення був госпіталізований хворий із порушенням мозкового кровообігу. Через кілька діб у нього з’явився сильний кашель, піднялася температура. Лікарі запідозрили вірусну інфекцію. 9 квітня в нього відібрали матеріал на аналіз. Результати отримали аж через 8 днів – 17 квітня. Він був позитивним.

Вже з 10 квітня на лікарняний пішла медична сестра. Вона скаржилася на високу температуру, а тому звернулася до свого сімейного лікаря, здала аналізи і 15 квітня отримала теж позитивний результат.

19 квітня коронавірус виявили у пацієнтки, що була госпіталізована ще 28 березня. Лише з цього дня призупинили прийом нових хворих. Усі пацієнти лишалися у відділені, бо масово отримували позитивні результати.

– Ми не могли виписувати їх, адже мали обстежити усіх працівників та пацієнтів. Потім почали відпускати додому тих, у кого був негативний результат. 10 пацієнтів з коронавірусом перевели в інші лікарні: обласну, інфекційну тощо, – розповідає завідувачка Наталія Володимирівна. – Останній пацієнт був виписаний 24 квітня.

Щодо медпрацівників, то у більшості з них не було симптомів гострої вірусної інфекції чи характерних для коронавірусу: високої температури, задухи, болю в горлі. Тоді почали обстежувати лікарів, медсестер, молодших медичних сестер. На сьогодні 17 мають позитивний результат. Загалом 23 медпрацівники на лікарняному, чекають результатів.

– Після 24 квітня, коли був виписаний останній хворий, на роботу не вийшло 4 лікарі. В одного з них підтверджений коронавірус. Хвороба протікала безсимптомно, – додає керівниця відділення.

Як працює відділення зараз?

Неврологічне відділення у Третій міській функціонує вже більше 40 років. Це одне із найпотужніших відділень області, де лікують інсультних хворих. Розраховане на 60 пацієнтів, на момент спалаху тут перебувало близько 40. Штат працівників з 57 співробітників налічував 44: 9 лікарів, 15 медсестер, 20 працівників молодшого медперсоналу.

Нових хворих відділення не набирало із 19 квітня, останнього пацієнта виписали 24, а вже у понеділок, 27 числа, вийшов наказ про відновлення роботи неврології.

– Карантинні положення та законодавство передбачають, що ми мали б бути на обсервації 14 днів. І якщо рахувати з 24 числа, коли перевели останнього хворого, то ми мали б відновити роботу після 8 травня, – говорить Наталя Яковлева. – Звісно, є захворілі, але й лишилися ті, які працювали до останнього. Враховуючи, що хвороба може протікати безсимптомно, тест не відразу показує результат, ми мали б бути на обсервації, аби не наражати інших на небезпеку. Цього не можна допустити, ми не впевнені, в якому стані наші працівники, що лишилися у відділенні.

ALCH2066-1536x1024

Нині, згідно з наказом, прийом хворих має бути відновлено цілодобово. Тут організували один сестринський пост, який зможе приймати 15 хворих. Але на цю кількість хворих персоналу катастрофічно мало. Поки у відділення після відкриття пацієнти не надходили.

Причини спалаху і чи можна було його уникнути

– Ще наприкінці березня на медичній нараді я повідомила, що першим відділенням, яке постраждає від коронавірусу, буде наше, – говорить Наталія Володимирівна. – Пояснюю чому. Наші пацієнти переважно похилого віку. Це люди з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, хворобами серця, опорно-рухового апарату. Інсульт – айсберг усіх захворювань, які має людина. Каталізатором, який може викликати їхнє загострення, є вірусна інфекція. Часто на це рідні не звертають уваги, і коли пацієнт надходить до нас з інсультом, то ніхто не каже про температуру чи інфекційне захворювання.

На закиди щодо дотримання санепідемрежиму та підозри медиків у «халатності» завідувачка відділення обурюється. Запевняє: працівники, дотримувалися усіх норм: ходили в масках, халатах, стерильних рукавичках.

– Я особисто носила дві маски, пропитані 96% спиртом. Я показала приклад своїм колегам. Але вірус – це невидимий ворог, ми його не бачимо, але він добре бачить нас. Навіть такий захист не вберіг мене. 1 квітня я пішла у відпустку і захворіла. 10 днів була на обсервації. Мала клініку гострої вірусної інфекції. Через 5 днів отримала результати аналізу, він був негативним. Але я не впевнена навіть після цього, що це був не коронавірус, адже я була в контакті із тими людьми, які захворіли і лікувалися у нас у відділені ще у березні, – розповідає Наталія Яковлева.

Додає, мінімізувати наслідки можна було, аби санепідрежим починався з порогу лікарні: входу в приймальне відділення, столу довідок.

– У нас був прохідний двір. Просила пропускати по одному, мене ніхто не почув. Санепідрежим має бути від воріт. Його ж не було. Така ж історія і у відділенні. Кожного пацієнта приходили провідати по 2-3 особи. І як не пояснюй, як не проси – наші люди не розуміли. Вважали, що це витівки держави чи кого завгодно, звинувачували їх, але не себе, – говорить лікарка.

ALCH2015-1536x1024

З 15 квітня, коли був зафіксований перший випадок у медсестри, медперсонал почав працювати у захисних костюмах, а до цього був звичайний режим: маски, медодяг.

– Станом на 9 квітня у відділенні було 10 захисних комплектів. 20 квітня додали ще 5. Окрім того, один захисний екран, 5 окулярів, – перераховує лікарка. – Нам казали: мийтеся і працюйте. Що значить мийтеся і приймайте людей? От і домилися, коли я підняла тривогу, що в мене 4 медичні сестри хворі. Це відділення просто стало потужним розсадником інфекції.

Завідувачка каже: коли чує коментарі про халатність, обурюється. Адже її працівники до останнього працювали з хворими і нині лишилися крайніми.

Нагадаємо, обласні владці наприкінці минулого тижня взялися розслідувати, як у неврології масово інфікувався медперсонал. Як заявив тоді голова Черкаської ОДА Роман Боднар: «Скоріш за все, це пов’язано із нехтуванням правил особистої безпеки, але не хочу робити поспішних висновків. Проводимо розслідування».

– Тоді виникає запитання: А як же в Європі? А як в Китаї? Скільки померло медпрацівників? Чому в сусідів медиків підтримують, а наші керівники звинувачують їх у непрофесіоналізмі та халатному ставленні до свої обов’язків, замість того щоб підтримати, – обурюється Наталія Володимирівна.

Нині власними силами відділення продезінфікували. Окрім того до робіт залучили і приватну компанію. Вже виконано кілька додаткових обробок усіх приміщень. Та попри це медики бояться приймати хворих, адже не витримано термінів обсервації персоналу, який лишився «у строю».

ALCH2006-1-1536x1024