На Черкащині триває посівна. Нині аграрії вже посіяли ярих зернових та зернобобових по всіх категоріях господарств на площі 454,9 тис. га, що становить 94,4% від запланованих площ. Між тим торік на цю ж посіяли 255,3 тис. га (66,6%).

Про це інформують у Департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА, передає ЧЕСНО.

Загалом тут відзначають, що, відповідно до оперативного розрахунку, загальна посівна площа в області на  2020 рік становитиме 1 млн 145 тис. га. В її структурі в усіх категоріях господарств переважатимуть зернові культури – 55%, технічні становитимуть 31%, картопля та  овочі – 6% і кормові культури – 8%.

Фітосанітарний стан посівів як озимих, так і ярини контрольований. З урахуванням ризиків розвитку грибкових захворювань на 202,5 тис. га провели обробітки сільгоспкультур проти бур’янів, 55,0 тис. га – проти хвороб та 57,6 тис. га – проти шкідників. Загалом засобами захисту рослин область забезпечена на 100%.

Мінеральними добривами область забезпечена на 98% (52,1 тис. тонн діючої речовини.) З початку року внесено 36,9 тис. тонн д.р.

Дощі, які розподілилися по території Черкащини, пом’якшили умови вегетації практично всіх сільгоспкультур. На більшості площ покращився стан зволоження в основному верхнього шару грунту, що сприятиме розвитку пізніх ярих культур: соняшника, кукурудзи, сої. Проте, зважаючи на низькі вологозапаси ґрунту на початок весни та загальний дефіцит опадів, на окремих площах південно-східної частини області розпочалася ґрунтова засуха. Так, за  спостереженнями метеостанції Чигирин, вологозапаси в метровому шарі ґрунту на площі із озимою пшеницею, в якої триває критичний період розвитку до вологи, найбільш низькі за останні 30 років і становлять 50 мм.