Одним із найбільш ефективних різновидів професійного навчання, що пропонує служба зайнятості, є стажування. Це підвищення кваліфікації робітників та фахівців з числа зареєстрованих безробітних безпосередньо у роботодавця.

Про це інформує Відділ організації профнавчання ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Люди, які тривалий час не працювали, мають можливість відновити та удосконалити свої знання, набути досвіду практичної роботи, адаптуватися до трудового та технологічного ритму, а також зарекомендувати себе і отримати робоче місце. Така форма професійного навчання й адаптації до робочого місця проводиться лише під конкретне замовлення роботодавця.

Так, протягом 2021 року професійне навчання за сприяння Черкаської обласної служби зайнятості пройшли 1990 клієнтів. Із них – 504 особи проходили стажування безпосередньо на робочих місцях. Про це повідомили у відділі організації профнавчання Черкаського обласного центру зайнятості.

Стажувалися на такі посади, як: менеджер (управитель) з роздрібної торгівлі, начальник відділу матеріально-технічного постачання, менеджер (управитель) зі збуту, інженер з транспорту, механік, технік, технолог, експедитор, бухгалтер. А також за робітничими професіями: обліковець, касир торговельного залу, адміністратор, кухар, пекар, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, швачка тощо. Всі, хто успішно проходив стажування, працевлаштовані!

Співпраця у такій формі зручна та вигідна роботодавцям і безробітним.

Роботодавцям, які приймають людей на стажування, це дає можливість: 

  • зекономити кошти. Адже оплата навчання здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття чи на безоплатній основі;
  • забезпечити підприємство, установу, організацію чи фірму необхідними фахівцями, а отже позитивно вплинути на якість продукції або послуг;
  • економити час і зусилля для того, щоб знайти необхідного робітника, адже роботодавець сам готує собі співробітників, яких потребує виробництво;
  • самостійно визначити тривалість (до 3 місяців) навчання, взяти участь у складанні індивідуальних навчальних планів і програм з урахуванням особливостей виробництва.

Безробітним  під час професійного навчання, зокрема шляхом стажування на робочих місцях, державна служба зайнятості надає:

  • матеріальну допомогу відповідно до законодавства України;
  • компенсує фактичні витрати на проїзд до місця навчання і назад;
  • забезпечує безоплатне проживання у гуртожитку, якщо професійне навчання організоване не за місцем постійного проживання особи.

Більш детальну інформацію про умови професійного навчання, зокрема стажування на робочих місцях, у конкретних роботодавців, можна дізнатися особисто у фахівців служби зайнятості, або по телефону.

Контактні телефони філій обласного центру зайнятості та центрів зайнятості Черкаської області за посиланням.