Сьогодні багато українців шукають альтернативи газовому опаленню, серед яких незмінно лідирує електрика. Цей тип енергоносія доступний повсюдно, до того ж опалення квартири електрикою можна продати через безліч різних пристроїв. Докладніше про види та переваги такого типу обладнання читайте у статті нижче.

vkH7-GSwOsVImCIBoP-TCTfQ5Xz3YQeTwAV-XZdbne9F04-oeNjq6_eXMW-KY60-mOSbGJgKU6_jGtO3ao-mNLMVYUvmAlCu6e5BJLrbC4MJAzzzii9dep0nP2hnuOpAQz2ABPpFRhTsvNLquJ7wFj-ky0aFc_dy0TEFKpm7QsektuFsrasj6qXsP2g7D6_IyNRkzQ

Джерело – https://alterair.ua/ru/stati/elektricheskoe-otoplenie/

Види електричного опалення у квартирі/будинку

Щоб повноцінно забезпечити приватний будинок теплом та гарячою водою, найкраще побудувати систему на базі двоконтурного електричного казана або теплового насоса.

  1. Електричний котел проганятиме воду через центральний вузол, нагріватиме електрикою і розподілятиме її між системою радіаторів, теплої підлоги та водопостачанням;
  2. Тепловий насос, залежно від конструкції, більшу частину тепла для обігріву води та приміщень черпатиме під землею, водою або у повітрі на вулиці.
  3. Також можна розглянути варіант низькотемпературного кондиціонера із тепловим насосом. Устаткування не вирішить проблему гарячої води, але зможе ефективно опалювати приміщення навіть за -20°C.

Непоганий спосіб опалювати приватний будинок – електрична «тепла підлога», яка укладається під покриття підлоги ще на етапі ремонту. Система автономна та контролюється окремим програмним вузлом.

Як додатковий спосіб електроопалення квартири можна використовувати електроконвектори або інфрачервоні обігрівачі, які можна включати періодично, щоб швидко підвищити температуру в приміщенні.

Як встановити електричне опалення у квартирі чи будинку?

Щоб перевести квартиру на електроопалення, потрібно звернутися до кліматичної компанії. У цьому випадку фахівці нададуть вам повний спектр послуг в т.ч:

  • Аналіз приміщень та створення техзавдання;
  • Розробка індивідуального проекту;
  • Підбір найоптимальнішого обладнання;
  • Монтаж та налаштування опалення;
  • Гарантії на техніку та всі проведені роботи;
  • Обслуговування системи під час експлуатації.

Коли проєкт складено, розрахуйте можливе навантаження. Здебільшого будинок необхідно перепідключити до потужної трифазної електричної мережі. Для цього необхідно звернутися до відповідних інстанцій.

Основні переваги електроопалення у квартирі чи приватному будинку

  • Електрика доступна в кожному населеному пункті, а при його аварійному вимкненні можна використовувати електрогенератори. При відключенні від центральних мереж ваш будинок житиме автономно.
  • Устаткування дозволяє передати керування та контроль за опалювальною системою комп’ютеру і лише зрідка вносити коригування в налаштування.
  • Електроопалення в квартирі не вимагає спеціальних дозвільних документів для монтажу.
  • В Україні існують пільги для тих, хто повністю перейшов на електричне опалення у будинку/квартирі.
  • Пристрої компактні та працюють безшумно.
  • Немає відкритого полум’я та ризику витоку палива.
  • Повністю екологічно чисте обладнання; відсутність сміття, кіптяви, запахів.
  • Не слід зберігати кубометри палива.

Як підвищити ефективність та економічність електроопалення у квартирі?

Перше, що рекомендується зробити кожному власнику, – це максимально зменшити тепловтрати. Для цього встановлюють сучасні герметичні вікна, також утеплюють дах і стінки. Однак не забувайте про вентиляцію: якщо повністю закупорити будинок, жити в ньому буде неможливо.

До речі про вентиляцію. Будинок втрачає близько 30% тепла саме через витяжку і цю проблему також варто вирішити. Для цього необхідний рекуператор повітря: тепер повітря припливу буде нагріватися потоком витяжного. Таким чином ми відмінно провітрюємо квартиру, не відкриваючи вікна і при цьому зовсім не втрачаємо тепло.

Тепер, коли будинок став максимально енергоефективним, можна почати економити оптимально витрачати електрику. Встановіть терморегулятори та грамотно налаштуйте автоматику опалювальної системи. Підтримуйте теплу, комфортну температуру лише там, де постійно перебувають люди.

Приміщення, які використовуються періодично, обігрівайте лише за необхідності, підтримуючи температуру близько 18°C. У кімнатах, де збираються фірмою, встановіть інфрачервоні панелі. Так, наприклад, у їдальні не потрібно підтримувати постійно +24 ° C – достатньо включити ІЧ-обладнання на 30-40 хвилин, поки сім’я сидить за столом.