Телеведучий Олександр Педан випробував професію рятувальника під час зйомок свого освітнього тревелу “УніверСheck” в Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

Щодня через обстріли люди в Україні опиняються під завалами власних будинків. Але сміливість, вправність та жертовність рятувальників дарують їм шанс на життя.

“Сьогодні ця професія є однією з найблагородніших, але водночас і найнебезпечніших. Бо ризик постраждати самому, рятуючи інших, дуже високий”, – каже Олександр Педан.

Восени телеведучий зі зйомками свого освітнього тревелу “УніверCheck 2. Професії” завітав у Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, де навчають майбутніх працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій. І був вражений високим рівнем фізичної та психологічної підготовки курсантів і студентів. “Це нетиповий виш, у якому, як нам здалося, 90 відсотків з навчальної програми – практика. Курсанти та студенти постійно працюють над своєю фізичною формою. І навіть при вступі на це звертають пильну увагу, тому беруть далеко не всіх. В інституті є своя навчальна пожежно-рятувальна частина, унікальний вогневий модуль і смуга психологічних перешкод, яку я також спробував пройти”, – розповідає телеведучий.

Попри те, що Олександр Педан регулярно займається спортом і перебуває у хорошій фізичній формі, смуга перешкод не далася йому легко. “По-перше, ти бігаєш та підіймаєшся на висоту у формі, яка додає тобі зайвих кілограмів. І це в будь-яку погоду та пору року, – каже він. – По-друге, важливо бути стресостійким. Мені здавалося, що я такий. Але коли навколо вогонь, ти реагуєш по-іншому. У нас була навіть імітація вибуху на АЗК, яку ми повинні були загасити. За відчуттями наче реальна ситуація”, – зізнається Олександр.

Що стосується умов, то команда проєкту зауважила, що в інституті панує чистота та дисципліна. “У гуртожитках казармового типу доволі аскетичні умови проживання – ліжко й тумбочка. Особисто для мене так жити незвично, бо ми з сусідками намагаємося усіляко прикрасити нашу кімнату, – каже донька Олександра Педана, Валерія, яка у проєкті є його співведучою. – Але всюди зроблений ремонт, чисто. Респект курсантам, які самі прибирають. У них це є навіть у розкладі. Загалом із дисципліною в інституті все серйозно – наряди, чергування. Але водночас панує і демократична атмосфера, всі згуртовані, веселі”.

Подивитися випуск про Черкаси та Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля вже можна за посиланням у новому випуску “УніверCheck 2. Професії”.

Нагадаємо, “УніверCheck 2. Професії” – це освітній тревел, у якому телеведучий Олександр Педан разом із донькою Лерою мандрують вишами України. Вони розповідають про найзатребуваніші спеціальності у навчальних закладах, влаштовують екскурсії гуртожитками та знайомлять зі студентським ком’юніті. Також у новому сезоні Олександр та Лера порушують питання усвідомленого вибору професії та діляться можливостями професійного зростання в Україні.