31 жовтня завершився демонтаж культурної зони, яка вже прийшлася до вподоби багатьом смілянам і гостям нашого міста, перетворившись і на локацію для численних селфі, і на зону відпочинку, і просто на куточок, яким приємно було пройтися у спеку, помилуватися різнобарвними плямами. Йдеться про алею парасольок, яка звільнена від своїх прикрас.

Про це повідомляє в спільноті «Подслушано в Смеле» журналіст Олександр Слєпцовський.

Це перший досвід облаштування подібних зон у Смілі, тоді як у багатьох інших містах – як за кордоном, так і в Україні – побідні куточки давно стали частиною загальної естетики міського життя. Тоді ініціатором цієї справи виступила міська влада, профінансувавши встановлення близько 200 парасольок. Щоправда, для Сміли цей досвід стався дещо невдалим: перша спроба облаштування зони парасольок завершилася її знищенням після першого ж потужного вітру.

Тоді за справу взявся відомий смілянський підприємець Андрій Черничко, який очолює громадську організацію «Сміла своїми руками». Саме так – своїми руками, власним коштом – на цьому місці, напроти школи мистецтв, з’явилася нова алея, хоча й з дещо меншою кількістю парасольок: 133.

– Шкода було полишити цю ідею після першої невдалої спроби, – каже він, – тому, порадившись з людьми, котрі нас підтримують, ми вирішили таки подарувати смілянам куточок естетики.

Нові парасольки витримали аж п’ять потужних штормових навал з поривами вітру до 20м/с. Декілька парасольок таки впали на землю, але чотири з них городяни повернули господарям. Три парасольки поривами вітру були помітно покручені, але вони вціліли.

– Мету яку ставила перед собою наша громадська організація, ми досягли, – каже Андрій Черничко. – Я особисто бачив сотні світлин на фоні наших парасольок, цими фотками була заповнена вся смілянська мережа фейсбук та інстаграм.

Навесні наступного року буде вирішено, де городяни хочуть бачити алею парасольок: знову біля школи мистецтв, на бульварі графів Бобринських чи в іншому місці.

– Завжди легко критикувати, займатися критиканством, осміювати будь-яку ініціативу, тим більш невдачу, ніж самому долучатися до реальних справ задля поліпшення життя у нашому місті, – зауважує голова громадської організації «Сміла своїми руками». – Ми відкриті для співпраці з усіма містянами, владними структурами, готові спільно обговорювати цікаві ідеї та спільно втілювати креативні проекти.

Вже до найближчих новорічних та Різдвяних свят активісти Андрія Черничка планують прикрасити декілька місць у центрі Сміли оригінальними конструкціями зі святковою ілюмінацією. Це буде справді красиво і креативно.