Враховуючи привабливий колір і хаотично розташовані прожилки немає нічого дивного, що саме плиткою з мармуру застеляють піддони та стіни душових кабін, стільниці, підлоги. Мармур м’якший за граніт, тому за ним складно доглядати, підтримувати його чистоту. Однак сьогодні існує безліч ефективних засобів для догляду за мармуровою плиткою, які полегшують завдання господарок. Знайти гідний мийний засіб для мармуру не складе труднощів. Очищувачів із високою кислотністю краще уникати, щоб не зіпсувати мармурову плитку. Більше знадобляться неабразивні миючі засоби з нейтральним рН.

Боротьба з плямами

У кожному випадку, коли рідина потрапляє на плитку, є ризик того, що вона залишить по собі пляму на поверхні. У соках, вині, каві, цитрусових багато кислоти – вони особливо небезпечні для мармуру. Навіть звичайна вода здатна залишати по собі плями, якщо не протирати мармурову плитку відразу. Щоб не сталося знебарвлення, бажано відразу витирати розлив на мармуровій плитці.

Воду витирають за допомогою звичайних паперових рушників або чистих ганчірок, після закінчення поверхню висушується. Мармурову плитку у ванній підсушують щоразу після прийому душу. Найдієвішим методом захисту мармурової плитки від плям та інших ушкоджень вважається її накриття. Можна розкласти поверхнею стільниці підставкою. Тоді миска або кухоль, що впала, їжа, рідина не зможуть їй нашкодити. Якщо розглядати плиткові підлоги, можна застелити їх килимами. Під меблі та квіткові горщики підкладають гумові килимки.

Герметики для мармуру

Для захисту мармурової поверхні від знебарвлення та плям потрібно 1 раз на 30 днів наносити на плитку з мармуру герметик для утворення захисної плівки. Це додасть додатковий час, щоб можна було встигнути видалити пляму. Герметики для мармуру продаються у вільному доступі. Потрібно суворо дотримуватися інструкцій щодо їх використання. Нанести герметик треба на чисту та суху поверхню. Іноді потрібно нанести навіть два шари посилення захисного ефекту.

М’які засоби для миття мармуру

Існує поширена помилка, що натуральний камінь міцніший і найнадійніший. Однак мармур зберігає чутливість до зовнішнього впливу. Його легко забруднити або подряпати. Він потребує дбайливого догляду. Тому потрібно запам’ятати, що жодних абразивних миючих засобів використовувати для чищення мармурових плит не можна. Навіть слабка кислота здатна зруйнувати структуру каменю. Щоб не витрачати багато грошей на відновлення мармурової поверхні, простіше придбати спеціальний м’який засіб для миття мармуру.

Щоденний догляд не вимагатиме нічого крім м’якої тканини та звичайної води, стандартного побутового миючого засобу. А от у разі появи сильних плям не обійтися без спеціальних миючих хімічних засобів.

Видаляємо плями з мармуру

Спершу слід розібратися через їх виникнення. Боротьба з плямами залежить від їх складу та походження. Найчастіше сліди залишаються рожевого кольору та їх доведеться відбілювати. Потрібно просочити спеціальним засобом для чищення мармуру пляму та залишити на добу. Потім просто промити водичкою і протерти насухо.

Плями органічного походження:

  • кава;

  • чай;

  • кора дерев;

  • натуральний сік;

  • вино;

  • сеча тварин;

  • тютюн.

Жирні та масляні плями (лосьйони, смоли, жири, олії) зазвичай темного кольору. Для їх усунення наносять на пляму абсорбуючі порошки. Коли вони вбирають забруднення, потрібно замінити порошок. В кінці прибирають засіб жорсткою щіткою, змоченою в теплому розчині води та миючого засобу. Коли плями на мармуровій плитці мають масляну основу, їх видаляють м’якими рідкими миючими засобами.