Недорогий ноутбук – ідеальний вибір для користувачів, яким не потрібна надвисока потужність чи наявність ультрамодних технологічних наворотів. Якщо вам потрібен лептоп для навчання, офісний чи домашній варіант і ви при цьому не є завзятим геймером, навряд чи має сенс розглядати вартісні ноутбуки. Тому ми підготували для вас невелику підбірку моделей, які при доступній вартості в змозі задовольнити ваші повсякденні потреби.

1. Lenovo V14 G2 ITL

Недорогий (від 22 тисяч грн), але досить потужний ультрабук зі стильним дизайном. При вазі 1.6 кг він має 14-дюймовый дисплей з TN+film матрицею (1920×1080), який забезпечує якісну картинку з яскравістю на рівні 250 кд/м2.

Силовий блок представлений процесором Core i3 з двома ядрами (3 ГГц, 11 покоління) та інтегрованим відеоадаптером UHD Graphics Xe G4. Стандартно встановлюється 8 ГБ ОЗУ, які можна розширити до 12 ГБ.

Енергонезалежна пам’ять – це SSD-накопичувач на 128 ГБ, при потребі можна встановити й 2.5-дюймовий HDD. Ємність акумулятора складає 38 Вт/год, лептоп в змозі працювати без підзарядки протягом 6 годин.

2. ASUS E410MA

Якщо ви думаєте, що цей тайванський бренд пропонує тільки дорогі моделі, то помиляєтесь: наприклад, на сайті Цитруса (https://www.ctrs.com.ua/ru/noutbuki-i-ultrabuki/) ця модель коштує від 22 тисяч грн. І це досить непоганий ультрабук, виготовлений з матового пластику, здатного міняти колір в залежності від кута погляду. Дисплей має ті ж характеристики, що й у лідера рейтингу: 14-дюймова TN+film матриця з роздільною здатністю Full HD та матовим покриттям.

А от начинка трохи відрізняється: це CPU Celeron N4020 (двохядерний, тактова частота 1.1 ГГц) з вбудованою відеокартою UHD Graphics 600 та чотирма гігабайтами оперативки. Накопичувач SSD має об’єм 256 ГБ, тачпад інтегрований з цифровим блоком.

Батарея на 42 Вт/год забезпечує безперервну роботу вдвічі довше – до 12 годин. Операційну систему доведеться встановлювати самостійно.

3. Acer Aspire 1 A115-22

Ноутбук новий, 2022 модельного року, і дійсно бюджетний: ціни на нього стартують з позначки в 13000 грн. 15.6-дюймовий дисплей на IPS-матриці підтримує роздільну здатність Full HD.

Розміри екрану дозволяють користуватися повноцінною клавіатурою, на якій присутній цифровий блок. За продуктивність роботи відповідає 2-ядерний процесор Athlon Dali (він працює на частоті 2.3 ГГц) та інтегрований відеочіп Radeon Vega 2. По замовчуванню встановлюється 4 ГБ ОЗП з можливістю апгрейда до 12 ГБ, в якості постійної пам’яті використовується накопичувач eMMC об’ємом 128 ГБ.

Батарея не рекордної ємності: 37 Вт/год, чого вистачить для 8 годин роботи без підзарядки.

4. Lenovo IdeaPad 3 15ITL05

Справжній «народний» варіант можна придбати за 14 тисяч гривень. Ви отримаєте лептоп з 15.6-дюймовим екраном, N+film матрицею та роздільною здатністю 1920×1080.

Начинка – двохядерний Intel Celeron 6305 (1.8 ГГц) в тандемі з GPU Intel UHD Graphics та 4 ГБ оперативної пам’яті. SSD об’ємом 256 ГБ достатньо для повсякденної роботи. Ємність акумулятора 37 Вт/год, цього вистачить для 8 годин роботи при середньому рівні навантаження.

За бажанням можна знайти й ноутбуки, ціна яких не перевищує 10 тисяч гривень, але це, як правило, продукція брендів «третьої лінії» (Chuvi, Thomson, Prestigio).