Вчені розгадали загадку того, чому смуги в атмосфері Юпітера мають різний напрямок обертання. Вони також зрозуміли, чому вони раз на кілька років починають швидко змінюватися. Винними у всьому виявилися течії в магнітному полі планети-гіганта.

Смуги на Юпітері поводяться дивно

Місія Juno нещодавно допомогла розгадати чергову загадку магнітного поля Юпітера, найбільшої планети Сонячної системи. Вона пов’язані з поведінкою його атмосфери. У ній вирують дуже сильні широтні вітри, які подовжують хмари вздовж екватора. Внаслідок цього вони набувають вигляду смуг, які, разом з вихорами, такими як Велика червона пляма, є головними особливостями зовнішності планети.

При цьому в різних широтах Юпітера вітри дмуть у різні боки. На екваторі вони мають східний напрямок, але в міру усунення на північ і південь набувають західного напрямку. Потім все ще змінюється і ближче до полюсів вони знову дмуть на схід.

Але це ще не все. Раз на 4-5 років зі смугами в атмосфері Юпітера відбуваються разючі зміни. Смуги починають змінювати свій колір. А іноді трапляються справжні катастрофи, внаслідок яких погода повністю змінюється і пояси хмар перемішуються.

Що викликає зміни

Вчені ще раніше змогли визначити, що ці зміни пов’язані з коливанням інфрачервоного випромінювання на глибині 50 км під поверхнею планети. А його, у свою чергу, викликають течії, причиною яких стають зміни у магнітному полі планети.

Саме багато років вивчав апарат Juno. Він виявився значно довговічнішим, ніж розраховували його проектувальники, та стійким до дії радіаційних поясів гігантської планети. Саме ці спостереження стали основою висновків, які зробили вчені у новому дослідженні.

«У магнітному полі планети виникають хвилеподібні рухи, які називаються торсіонними коливаннями. Захоплює те, що, коли ми розрахували періоди цих коливань, вони відповідали змінам, які можна побачити в інфрачервоному випромінюванні на Юпітері», — заявив Кріс Джонс, один із двох авторів дослідження.

Зміни у магнітному полі Юпітера

Зокрема, вчені відстежують цікаву ділянку магнітного поля Юпітера, яка називається «Велика блакитна пляма», хоча кольори в її випадку є умовними. Це просто область магнітного поля планети-гіганта з особливими характеристиками.

Велика синя пляма рухається на схід. Проте останнім часом воно почало пригальмовувати. Вчені вважають, що це початок великого вагання. Воно викличе величезну кількість торсійних коливань, які вкотре розірвуть і перемішають кольорові лінії на Юпітері.

Загалом вчені вже зрозуміли, як зміни у верхніх шарах атмосфери пов’язані з процесами, що відбуваються у його глибинах. Загадкою залишається лише конкретний механізм перетворення магнітних коливань на інфрачервоне випромінювання. Про нього допоможуть скласти уявлення про майбутні дослідження.