Відтепер черкаські медики зможуть лікувати онкохворих за допомогою сепарації стовбурових клітин.

Про це розповідає видання 18000.

Пересадка кісткового мозку дозволяє підвищити ефективність лікування онкозахворювань в два рази. Суть методу полягає у застосуванні великих доз препаратів, які знешкоджують пухлину. Проте дія терапії досить потужна, а тому може знищити і стовбурові клітини. Через це необхідно провести їхню сепарацію та замороження. Після хіміотерапії пацієнту введуть його стовбурові клітини. Це сприятиме швидкому відновленню  кровотворення.

Уперше операцію з аутотрансплантації стовбурових клітин пацієнта провели нещодавно на базі диспансеру.

– Ця процедура дозволяє пацієнтам вилікуватися від злоякісної пухлини або подовжити період, коли утворення відсутнє в організмі. У будь-якому випадку ми отримаємо роки здорового життя, коли людина не залежатиме від клініки, – зазначає завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Черкаського онкодиспансеру Олена Лук’янець.

Щорічно в Україні трансплантації кісткового мозку потребує близько 2700 пацієнтів. Наступного року в диспансері планують провести мінімум 30-40 операцій з пересадки.

– Сьогодні у нас другий пацієнт. Вчора ми працювали зранку до опівночі, сьогодні скоріш за все так само. У диспансері зараз чотири людини, які клінічно потребують операції. Варто пам’ятати, що найнебезпечніший посттрансплантаційний період, коли необхідно, аби стовбурові клітини відновилися. У цей момент людина повністю імунодефіцитна.  Будь-які мікроорганізми, які є в приміщенні, на його шкірі, можуть вбити. Аби цьому запобігти, необхідно приймати дороговартісні ліки. Щоправда пацієнти мають придбати їх самостійно, – додає директор Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов.

Голова Черкаської ОДА Роман Боднар пообіцяв підтримувати фінансово онкодиспансер.

– Черкащина лідирує в цьому напрямі. В Україні таких центрів досі було лише два, а тепер є і в нашій області. Коли аналізуєш цифри, скільки людей потребують медичної допомоги, а в нас на обліку перебуває 40 000 онкохворих, то таке поєднання високих технологій та інтелекту людського – це дійсно прорив. Мені здається, нічого дорожче за життя немає. Тому ми будемо підтримувати діяльність диспансеру, – зазначив Боднар.

Високодозова хіміотерапія та аутологічна трансплантація (пацієнт отримує власний кістковий мозок)  гемопоетичних стовбурових клітин призначається як дітям, так і дорослим пацієнтам. Їхнє проведення в дорослих показане при множинній мієломі, лімфомах, герміногенних пухлинах, як терапію рефрактерних форм або рецидивів, та як консолідацію в першій лінії терапії.

Апарат для заморожування і зберігання стовбурових клітин в біосейфах

Джерелом стовбурових клітин для трансплантації є периферична кров. Для забору стовбурових клітин використовують сепаратор клітин крові. Ця процедура триває близько чотирьох-п’яти годин. Пункція кісткового мозку не потрібна.

Аналіз крові в лабараторії диспансеру

Для проведення таких операцій на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру  створені належні умови: від технічного устаткування та сертифікованого лабораторного обладнання до підбору фахової команди та стерилізації палат.

У диспансері разом з черкаськими фахівцями зараз працюють колеги з Латвії: керівниця центру гематологічної трансплантації Клініки Хіміотерапії та Гематології Університетської клініки м. Рига Ільзе Троцюка та головна медсестра Центру гематологічної трансплантації Інгуна Розенталє.

Латвійські медики приїхали поділитися досвідом з колегами

– Українські колеги приїжджали в Ригу до нас на навчання. Вийшла дуже плідна спільна робота. Працювали від ранку до ночі. Намагалися дати максимум інформації, аби вони вдосконалили теоретичні та практичні знання, – зазначила Ільзе Троцюк.