У 20 столітті 90% старовинної забудови зруйнували комуністи, у 21 – доруйнують їх послідовники.

Про це заявила під час засідання виконавчого комітету Черкаської міської ради 19 травня “свободівка” Діана Тяско, передає ЧЕСНО.

Націоналісти звернулись до директора департаменту архітектури Артура Савіна з приводу ситуації, що склалась в місті з пам‘ятками архітектури.

Членкиня виконкому Діана Тяско нагадала, що за її пропозицією, виконком дав доручення директору департаменту архітектури Артуру Савіну створити комісію, яка опікувалася б пам’ятками культурної спадщини міста.

На що, чиновник відповів, що це не належить до їх компетенції та він не знає, кого саме потрібно включити в склад комісії. Проте Савін запевнив, що в департаменті працюють над цим питанням.

«Користуючись недолугістю законодавства та саботажем ОДА, департамент архітектури Черкас допускає знищення пам’яток архітектури в Черкасах. Тому ми разом із черкаськими археологами та краєзнавцями запропонували створити комісію, яка проведе аналіз пам’яток культурної спадщини та сприятиме наданню їм відповідних охоронних ордерів. Звісно, без чиновників ОДА це буде зробити неможливо, бо лише вони мають право надавати ордери. Але, навіть якщо вони не захочуть приєднатися до цієї комісії, ми будемо працювати на громадських засадах та висвітлювати цю проблему», – зазначила Діана Тяско.

Під час виконкому заступник міського голови Черкас, голова обласної організації ВО “Свобода” Юрій Ботнар нагадав про доручення департаменту архітектури щодо перевірки на профпридатність головного архітектора Черкас Віталія Чернуху. На це директор департаменту заявив, що головний архітектор Черкас – «професіонал» і «цілком відповідає займаній посаді».

«Якщо головний архітектор Віталій Чернуха – професіонал, то виникає запитання, чому ж в Черкасах такий архітектурний безлад. Скрізь бачимо недолугу рекламу, встановлення МАФів попри мораторій, знесення історичних будівель. А чого тільки варта багатоповерхівка за драматичним театром», – обурюється Юрій Ботнар.

Як відомо, раніше головний архітектор Чернуха видав такі містобудівні умови, які передбачали знесення пам’ятки архітектури (по вул. Байди-Вишневецького, 2) та побудову на її місці багатоповерхівки.