21-22 травня 2020 року на базі Черкаського державного технологічного університету в дистанційному режимі відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2020).

Про це розповідає пресслужба навчального закладу, передає ЧЕСНО.

Конференція була присвячена 60 річчю Черкаського державного технологічного університету і викликала значний інтерес серед науковців, викладачів ЗВО, аспірантів і студентської молоді. Про це свідчить 82 подані тези доповідей від 129 зареєстрованих учасників конференції з 5 науково-дослідних інститутів НАН і НАПН України, 25 університетів, академій, інститутів і коледжів з України та з 2 закордонних університетів.

Серед учасників конференції 19 докторів наук, професорів і 51 кандидат наук, доцент, а також наукові співробітники, викладачі університетів, коледжів, аспіранти (12), студенти (20), бізнесмени, інженери-програмісти та медичні працівники.

Співорганізаторами конференції цього року були університети і наукові установи України та зарубіжжя: Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій і систем НАН і МОН України, Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Черкаська медична академія, Сілезький університет в Катовіцах (Польща), Люблінська політехніка (Польща), Берлінський технічний університет (Німеччина).

На відкритті конференції ректор ЧДТУ Олег Григор зазначив: «Конференція ІТОНТ-2020 сприятиме подальшому пошуку обдарованої молоді, залученню її до активної науково-дослідної і винахідницької діяльності в процесі навчання, участі у вирішенні актуальних науково-технічних проблем в Україні, її повноправному і швидкому входженню у науковий та освітній європейський і світовий інформаційні простори».

Під час роботи конференції вирішувалися такі завдання:

  • стимулювання наукових і прикладних досліджень у галузі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ);
  • визначення найбільш перспективних напрямів застосування ІКТ в науці, освіті, техніці, управлінні, економіці, медицині, соціальній сфері;
  • обмін науковою інформацією і практичними здобутками в галузі ІКТ;
  • встановлення більш тісних зв’язків між науковцями, закладами вищої освіти і науковими установами України та зарубіжних країн.

На двох пленарних засіданнях і двох об’єднаних секціях з використанням системи для проведення телеконференцій Cisco WebEx було проголошено 22 доповіді.

Проблематика наукових доповідей була досить широка, різноманітна і охоплювала, зокрема:

  • використання інформаційних технологій і систем в економіці, техніці, управлінні діяльністю медичних і наукових установ, закладів освіти, підприємств;
  • проблеми комп’ютерного моделювання фізичних і хімічних процесів;
  • проблеми підготовки ІТ-фахівців у ЗВО, вивчення комп`ютерних наук, зокрема, програмування, баз даних, локальних і глобальних мереж, штучного інтелекту;
  • місце і роль інформаційно-комунікаційних технологій, мережі Internet  у наукових дослідженнях і вищій освіті.

Підсумковими документами конференції стали: збірник тез доповідей і ухвала заключного пленарного засідання конференції (https://knsa.chdtu.edu.ua/conferences).

За пропозицією організаційного комітету конференції було оголошено подяку ЧДТУ 13 науковцям, представникам ЗВО та ІТ-компаній, які взяли активну участь у підготовці, організації і проведенні конференції «ІТОНТ-2020».

За пропозицією програмного комітету конференції було визначено найкращі доповіді 10 молодих науковців, аспірантів і студентів, яких нагороджено грамотами ЧДТУ.

Учасники заключного пленарного засідання конференції ухвалили провести наступну VІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2022)  у квітні-травні 2022 року.