16 та 17 червня ГО Доступно.UA з Дмитром Щебетюком відвідають Черкаси, щоб перевірити місто на доступність в рамках проєкту Рейтинг доступності міст України «Тостер».

Це буде десяте, заключне, місто, яке промоніторить рейтинг «Тостер». За результатами перевірки місцева влада отримає рекомендації з поліпшення, доступні локації матимуть змогу потрапити на мапу та у додаток TosMаp, місто отримає свій бал у рейтингу, а також буде опубліковано статтю та відео у блозі та соцмережах організації.

Рейтинг доступності міст України «Тостер» — проєкт Доступно.UA з моніторингу міського простору 10 міст України на відповідність державним будівельним нормам. Для ефективної перевірки Доступно.UA розробили унікальну методологію.

Які саме об’єкти проходять моніторинг?

Інфраструктурні (транспорт, наземні переходи, перехрестя, тротуари, велодоріжки)

Комерційні локації (аптеки, заклади харчування, супермаркети)

Адміністративні об’єкти (вокзали, міська рада, ЦНАП, пошта та лікарня).

Минулого року Доступно.UA протестували 6 міст з населенням від 100 до 250 тисяч. Це Івано-Франківськ, Тернопіль, Миколаїв, Херсон, Вінниця та Кам’янець-Подільський. З результатів перевірок був оприлюднений загальний рейтинг доступності: https://dostupnoua.org/toster/.

Цього року «Тостер» перевірив Суми, Полтаву та Чернігів, але результати моніторингу ще оброблюються для підсумкового рейтингу. Тому дані з цих міст, а також з перевірки Черкас можуть дуже змінити переможців рейтингу доступності. Остаточний оновлений рейтинг організація презентує у липні-серпні.

Проєкт отримав назву «Тостер», бо ситуація з інклюзією українських міст «горить» та «пече».  Мета рейтингу — показати престиж i переваги від створення зручного громадського простору для маломобільних груп населення.

Доступно.UA — громадська організація, яка займається моніторингом доступності українських міст, а також прагне зробити Україну безбар’єрним середовищем.

Дмитро Щебетюк — засновник організації Доступно.UA, громадський діяч, спортсмен, блогер, мандрівник, пересувається на візку, ведучий програми на «Телебаченні Торонто».

Додаток TosMap — мобільний додаток, який допоможе зорієнтуватись в українських містах для маломобільних груп населення та знайти безбарє’рні локації. Наразі включає більше 400 локацій у 23 містах України. У фільтрах додатку можна обрати рівень зручності входу (наявність пандуса, сходів),  безбар’єрність простору всередині, зручність вбиральні, зручності для людей з маленькими дітьми та візочками, наявність облаштованих паркувань, велопарковки, pet-friendly локацій.

Якщо вам цікаво дізнатися, як саме відбувається перевірка та які локації проходять моніторинг — 16 червня з 11:00 ви можете долучитись до команди та наживо спостерігати за ходом проєкту. Старт перевірки біля міської ради.

Нам потрібні волонтери для перевірки. Долучайтесь до моніторингу доступності власного міста за посиланням: https://bit.ly/3cMFH2j

Контакти:

info@dostupno.uadostupnoua@gmail.com

0633833797 (Настя), 0975974567 (Таня).