Жителька Умані Ірина Баланюк кілька років тому почала робити квіти з холодної порцеляни. Це різновид полімерної глини, яку не потрібно запікати, вона висихає за 24 години. Матеріал для квітів виготовляє самостійно.

Про це розповідає Gazeta.ua, передає ЧЕСНО.

“Все почалося з інтернету. Побачила там оригінальну заколку з квітами, які дуже схожі на природні. Вирішила спробувати зробити таку ж. Дізналася, що матеріал – японська глина, яка коштує дорого. Але схожу можна було зробити і в домашніх умовах з крохмалю, клею та гліцерину. Усі компоненти змішуються і варяться в мікрохвильовці. Перші партії глини в мене не виходили. Матеріал тріскався, не був еластичним. Витратила приблизно 5 літрів клею, поки експериментувала з різними компонентами. Почала робити за власним рецептом. І вийшло, пелюстки й листя з нього гнучке і напівпрозоре”, – говорить Ірина.

Але й тоді перші квіти не вдавалися. Виходили недосконалими та більш декоративними.

“Близько року нічого не ліпила, але в соцмережі спостерігала за дівчатами, які працюють в таких же техніках. Їхні вироби досконалі та красиві, але коли погортала стрічку на перші роботи, то помітила, що вони спочатку також не були ідеальні. Тоді вирішила вчитися. Спершу дивилася безкоштовні майстер-класи в інтернеті, а згодом придбала декілька відео майстер-класів у майстрів керамічної флористики. Також купила професійніші інструменти, художні олійні фарби, і в мене почало виходити”, – додає Ірина.

Першими почала робити троянди і подарувала букет сестрі, а потім стали замовляти знайомі і друзі.

“Довго думала, скільки мають коштувати такі квіти. У соцмережі бачила букет із п’яти підсніжників, за які інша майстриня хотіла 50 доларів. Кожен оцінює свою працю сам, та і японська глина недешева. Але в Україні не так багато людей, які можуть витратити понад тисячу гривень на такий букетик. Я виготовляю свої з власної глини. Коли замовників стало більше і почали замовляти квіти в інші міста, я детально розрахувала їхню вартість, враховуючи витрачений час на виготовлення, адже час – це головний чинник. Приміром, горщик з ожиною або суницями обійдеться у 300 гривень”, – каже Ірина.

Найдовше майстриня робила букет із лаванди, яку замовили для оздоблення спальні. Тоді квіти та бутони ліпила кілька тижнів. Замовляють переважно невеликі вироби. Часто на подарунок, для оформлення інтер’єру.

“Квіти для мене досі хобі. Займаюся ними у вільний від роботи час, бо працюю фармацевтом. Але постійно вдосконалююся, вчусь і створюю щось нове. Нещодавно спробувала робити ромашки, зараз маю замовлення на них. Популярними є ожина, жоржини. Квіти висихають і стають легенькими, добре тримають форму. Листочки й пелюстки схожі на справжні, бо роблю їх за допомогою спеціальних силіконових вайнерів, які передають фактуру справжніх квітів. Свою порцеляну довела до досконалості: вона за нормальної вологості залишається еластичною. Але професійну теж використовую, коли потрібно зробити тичинки у квітів”, – додає майстриня.