Як знаходити й розпізнавати міни з допомогою коптерів – такі дослідження вперше в Україні проводять науковці разом із військовими на базі Головного центру Держприкорднослужби в Оршанці.

Про це розповідає Суспільне, передає ЧЕСНО.

Зі слів начальника Центру підготовки із застосування безпілотних авіаційних систем Олексія Марченка, новації полегшать роботу розвідникам і саперам.

Перед початком роботи інструктори перевіряють налаштування і технічний стан коптера. Пристрій може злетіти і набрати 630 метрів висоти, дальність сигналу – до 5 кілометрів.

До цього часу з допомогою безпілотних авіасистем прикордонники здійснювали повітряний контроль за державними рубежами й шукали контрабандистів. Зараз розширюють можливості, – розповів начальник Центру підготовки із застосування безпілотних авіаційних систем Олексій Марченко. Нині за допомогою камер денного спостереження можна розпізнати міни на поверхні ґрунту, частково замасковані за допомогою тепловізорів за рахунок перепаду температур.

Такі дослідження давно проводять в США, Ізраїлі, Великій Британії та Росії. Для вітчизняних науковців це перші спроби, – пояснив розробник програми досліджень Сергій Мосов. Їх завдання – визначити можливості апаратури та використати цей досвід для виявлення мін.

Інструктори й оператори, які працюють із коптерами, фільмують і фотографують досліджену територію. Дані передають своїм колегам, які працюють у штабі, розповів викладач нацакадемії держприкордонслужби Вадим Нероба.

– Коли тип міни визначено, до роботи приступають сапери. Знешкодження займає від 10-15 хвилин, – додав викладач Олександр Манзій.

Зі слів Олексія Марченка, результатами дослідження згодом зможуть скористуватися українські військові та силовики.